x

Idući iPhone će imati biometriju?!

Postoji mnoštvo namjena za primjenu biometrije u iPhoneu ili iPadu. Koristi bi mogle imati banke, dok bi velikim korporacijama pomogla u zaštiti osjetljivih materijala i intelektualnog vlasništva na uređajima njihovih zaposlenika.

Izgleda da su glasine o biometrijskom senzoru otiska prstiju u sljedećoj generaciji iPhonea, vjerovatno i iPada, tačne. 

Kako navodi 9to5Mac, zadnje izdanje iOS-a 7 beta4 uključuje novu mapu pod nazivom `BiometricKitUI`, koja sadrži kod koji pokazuje da će biometrijski senzor biti ugrađen u iPhoneovu tipku `Home`, kako bi se uređaju dodale nove sigurnosne opcije.

Kod pokazuje da je korisničko sučelje za sistem skeniranja otiska prsta završen i da će ta tehnologija biti upotrijebljena za otključavanje uređaja, ali za sada ostaje nejasno hoće li se koristiti i za Appleov sistem plaćanja baziran na korisničkom računu u iTunesu ili integrirana u aplikaciju Passbook, piše ZDNET.

Postoji mnoštvo namjena za primjenu te tehnologije u iPhoneu ili iPadu, a programeri bi mogli biti posebno zainteresovani za nju ako API bude dostupan. 

Koristi bi mogle imati bankarske i finansijske aplikacije, dok bi velikim korporacijama pomogla u boljoj zaštiti osjetljivih materijala i intelektualnog vlasništva koje se nalazi na uređajima njihovih zaposlenika.

Apple je 2012. godine za 356 miliona dolara (oko dvije milijarde kuna) kupio proizvođača biometrijskih senzora, firmu AuthenTec. Otada kolaju glasine o tome gdje će i kako Apple implementirati tu tehnologiju. 

Možda je na pomolu i novi patentni rat jer je i Samsung podnio patentnu prijavu 2012, a patent im je odobren u maju 2013. upravo za integraciju senzora otiska prstiju u tipku `Home`, pa je za očekivati da će se ta tehnologija naći u sljedećoj generaciji uređaja iz serije Galaxy.

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.