x

Ilidža: Prodao kćerku (16) za 1.500 KM!

ZVORNIK - Prava drama odvijala se prije nekoliko dana na području Zvornika. Samo zahvaljujući brzoj reakciji policije iz Malog Zvornika i Centra za socijalni rad iz Zvornika, 16-ogodišnja djevojčica s Ilidže, koju je rođeni otac prodao za 1.500 KM, spašena je od ropstva.

Djevojčica je, saznajemo, u pratnji svojih ``kupaca`` pješice prešla u Srbiju, i to preko željezničkog mosta u Karakaju, gdje su svi skupa odsjeli u jednoj privatnoj kafani u pograničnoj zoni na području Malog Zvornika.

Jednom od uposlenika kafane djevojčica i njena pratnja postali su sumnjivi te je o njihovom prisustvu obavijestio policiju, nakon čega su ubrzo bili uhapšeni i privedeni u Policijsku stanicu u Malom Zvorniku.

- ``Centar za socijalni rad u Zvorniku obavjiestile su kolege iz Malog Zvornika da je policija uhapsila maloljetnu bh. državljanku. Riječ je o 16-ogodišnjoj djevojčici koju je, prema vlastitom priznanju, otac prodao određenim osobama iz Beograda. Mi smo, shodno važećim propisima, odmah prihvatili djevojčicu, s njom obavili razgovor te je smjestili u Sigurnu kuću u Bijeljini. O svemu su obavješteni nadležni istražni organi, s obzirom na to da je riječ o klasičnoj trgovini ljudima``, kazao je Vukašin Nikolić, direktor Centra za socijalni rad u Zvorniku.

Djevojčica je, naravno, prodata mimo svoje volje, a njeni kupci s beogradskom adresom, kako saznajemo, porijeklom su s juga Srbije. U Zvornik je stigla u pratnji svog oca, koji se, nakon što je primio dogovorenu svotu novca, odmah uputio nazad u Sarajevo.

Djevojčica je u razgovoru s ovlaštenim licima priznala da ju je otac već jednom bio prodao u Zenicu za 5.000 maraka. Isto tako, ispričala je i druge detalje vezane uz način na koji je ugovorena njena prodaja.

Inače, riječ je o romskoj porodici s adresom prebivališta na Ilidži.

- ``Stekao se utisak da je djevojčica bila vrlo sretna zbog toga što je spašena prodaje. Dalo se zaključiti da je mentalno zdrava. Za sada raspolažem informacijama da je djevojčica predata u nadležnost Centra za socijalni rad Ilidža te da istražni organi rade svoj dio posla``, rekao je Nikolić.

Izvor:Dnevni avaz/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.