x

Ima neprijatan miris? Tačno! Ali pogledajte koliko ima razloga da ga jedete!

Mnogi izbjegavaju da jedu bijeli luk, jer ne žele da imaju neprijatan zadah nakon jela. Ali ako je to jedini razlog zbog kojeg ne jedete bijeli luk, razmislite još jednom.

ZAŠTITA OD KOMARACA 

Bijeli luk sadrži jedinjenja sumpora koje uzrokuje neprijatan zadah, ali koje zapravo putuje kroz cijelo tijelo i izlazi kroz vaše pore. Čak i ako budete žvakali žvake, bijeli luk će se osjetiti kroz vaš znoj. Ako luk jedete često, nećete osjetiti miris, ali će ga drugi osjetiti. 

 

Ipak, prema nutricionistima sa Kolorado univerziteta, znoj koji ima miris bijelog luka može zapravo da odbija komarce. Izgleda da komarci mogu da osjete ugljen-dioksid i mliječnu kiselinu iz vašeg daha i na razdaljini od 35 metara. Miris luka u vašem dahu i na vašoj kožI može da ih zbuni toliko da nisu sposobni da nađu žrtvu kojoj će isisati krv. 

 

ANTIBIOTIK 

 

Osim toga, luk je prirodni antibiotik. Britanski ljekari su koristili luk kao antibiotik da bi liječili ranjene vojnike tokom Drugog svjetskog rata. Jedna od istinskih prednosti korišćenja luka na ovaj način jeste to što bakterije u našem organizmu ne razvijaju otpornost na njega, pa njegova efektivnost ne slabi, za razliku od efektivnosti mnogih antibiotika. 

 

Jedinjenje koje se nalazi u bijelom luku, a koje se naziva dijalil sulfid testirano je protiv Kampilobakter bakterije, koja je jedan od najčešćih uzroka bolesti koje izaziva hrana. Istraživači su otkrili da je dijalil sulfid 100 puta delotvorniji u ubijanju bakterije nego dva antibiotika koja se najčešće koriste protiv nje.

 

Izvor: Zena.blic.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.