x

Imaš perut? Probaj ove ``narodne lijekove``

Perut umije zaista da bude dosadna. Uzročnika je mnogo, kao i načina da se riješite te ``noćne more``, ali ako ono što ste do sada probali nije dalo efekta, probajte sljedeće recepte, jednostavni su, a mogu da pomognu.

Maslinovo ulje 

Budući da je perut najčešće posljedica suve kože temena, upotreba maslinovog ulja je više nego dobrodošla u borbi protiv peruti. Utrljajte toplo (ne vruće!) ulje u kosu prije pranja. Ostavite ga tako 15 do 20 minuta prije pranja šamponom. Takođe, možete i da utrljajte toplo maslinovo ulje na tjeme kružnim pokretima prije spavanja. Ostavite ga na tjemenu preko noći i ujutro isperite blagim šamponom. Podmetnite pod glavu staru jastučnicu radi upijanja ulja ili omotajte glavu pamučnim peškirom. 

 

Jogurt i biber 

 

Pomješajte dvije kašičice mljevenog bibera sa šoljim jogurta i time istrljajte tjeme. Isperite nakon sat vremena i operite kosu šamponom, savjetuje ``Alternativa za vas``. 

 

Limunov sok i kokosovo ulje 

 

Pomješajte limunov sok i kokosovo ulje u srazmjeri jedan prema pet. Lagano razmažite smjesu na tjeme i ostavite je tako između 20 i 30 minuta. Isperite koristeći blagi šampon. 

 

Sirće 

 

Od svih vrsta, protvi peruti je najbolje jabukovo ili balzamiko sirće. Utrljajte u tjeme, nakvasite sirćetom cijelu kosu, ali pazite da vam ne uđe u oči. Isperite nakon 30 minuta i ne brinite zbog mirisa, on će nestati kad se kosa osuši. 

 

Bijeli luk 

 

Smatra se najboljim prirodnim sredstvom za suzbijanje peruti. Usitnite bijeli luk i dodajte malo vode da biste napravili gustu i glatku mješavinu. Utrljajte je na tjeme i ostavite oko pola sata. Isperite kosu blagim šamponom. 

 

Soda bikarbona 

 

Dodajte jednu kašiku sode bikarbone u šampon te operite kosu s tom smjesom. 

 

Imajte na umu da navedena sredstava djeluju samo ako se koriste više puta. Budite strpljivi i uporni.

 

Izvor: Mondo.rs

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.