x

Imate podočnjake? Ovo treba da znate!

Iako većini ljudi smetaju iz estetskih razloga, tamno obojana mjesta oko očiju su i stvaran medicinski simptom.

Kod jutarnjeg pogleda u ogledalo teško je ne uočiti tamne krugove oko očiju koju zure u vas.

 

U normalnim situacijama oni su znak da niste trebali popiti ono zadnje piće ili pak gledati film do 2 ujutro, no ako je ta pojava kod vas česta - situacija nije samo estetski problem. Naime, upravo ti tamni podočnjaci i uopšteno tamno obojana koža oko očiju mogu biti simptom ozbiljnijih zdravstvenih stanja, ističu ljekari.

 

Zbog toga je prvo nužno isključiti mogući uzrok stanju, jer su podočnjaci vrlo često su prvi signal koji nam organizam šalje i kojim nas upućuje na to da postoji neki problem.

 

Anemija

 

Ako vam se tamna koža ispod očiju zadržava dulje vrijeme, recimo nekoliko mjeseci, i pri tome se pretvara u obješene tamne vrećice, krajnji je trenutak da pregledate krvnu sliku. Naime, anemija je jedan od češćih uzroka tamnih vrećica ispod očiju, pogotovo ako ih prate glavobolje, umor, loša koncentracija, problemi u učenju kod djece, slabije pamćenje...

 

Problemi s bubrezima i jetrom

 

Izuzetno tamni podočnjaci upućuju na probleme u radu bubrega i zadržavanje viška tečnosti u organizmu. Konzumira li se alkohol u neprimjerenim količinama, podočnjaci su ispupčeni i otečeni. Iako nemaju mnogo veze s podočnjacima, oko očiju se vrlo često javljaju i žuto-smeđe izbočine, nalik malim gnojnim prištićima. Riječ je o ksantelazmama koje su posljedica povišenog holesterola.

 

Hronična upala sinusa

 

Začepljen nos i sinusi stvaraju podočnjake i nabubreno područje oko očiju jer začepljeni disajni putevi onemogućuju krvi da cirkuliše venama oko očiju normalno - objasnio je profesor za alergije i imunologiju Kris G. McGrath na Univerzitetu Northwestern. U svemu tome može pomoći ispiranje nosa fiziološkom tečnošću, tečnošću s morskom soli ili tuširanje nosa. Ako to ne pomaže, rješenje može biti operacija.

 

Otrovi u tijelu

 

Jednako kao što previše vode u tijelu uzrokuje natečenost, previše alkohola, kafe i cigareta dehidrira i izaziva tamne kolutove. Tijelu je tada potrebno temeljito čišćenje koje će izbaciti sve toksine koji opterećuju jetru i bubrege.

 

Disfunkcija štitnjače

 

Tokom PMS-a hormoni divljaju što izaziva zadržavanje vode u tijelu, probleme sa spavanjem i tamne podočnjake. Upravo se zbog toga sedam dana prije menstruacije preporučuje izbjegavati slane namirnice i ugljene hidrate koji zadržavaju vodu. Ako se podočnjaci javljaju i izvan razdoblja PMS-a, poželjno je prekontrolisati štitnjaču, čija je disfunkcija takođe čest uzrok ovog problema.

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.