x

Imate problem sa OPADANJEM KOSE baš tokom JESENI? Evo zašto se to dešava!

Gusta, bujna i sjajna kosa simbol je zdravlja i teško nam pada kada je gubimo. Jesen je vrijeme u godini u kojem kosa opada više nego inače.

Vjerovatno ste ovih dana primijetili više vlasi na češlju nakon češljanja ili u kadi nakon što ste oprali kosu. Više ih je i na jastuku kada ujutro ustanete, a o podu da i ne govorimo. Češće morate da čistite i puno opreznije da kuvate kako koja vlas ne bi zalutala u jelo.

 

Iako to može izgledati zabrinjavajuće, velika je vjerovatnoća da se radi samo o sezonskom opadanju kose koje je karakteristično za jesen. Naime, naša kosa na svjetlost reaguje kao i biljke. U proljeće i ljeto raste i buja jer svjetlost aktivira hormon rasta, a u jesen, kada dani počinju da bivaju kraći i sunca je sve manje, kosa slabi i opada, baš kao i lišće s drveća.

 

To jesenje opadanje kose traje šest do osam nedelja, ako se nastavi i nakon tog perioda trebalo bi da konsultujete ljekara, jer je možda uzrok opadanja kose ozbiljniji - hormonalni disbalans, bolesti štitne žlijezde, manjak određenih vitamina ili pak višak vitamina A, kao i stres.

 

Prirodni ciklus rasta kose odvija se u nekoliko godina. U svakom trenutku raste 90 posto naše kose, dok onih 10 posto miruje do šest mjeseci prije nego što otpadne. Nakon što vlas otpadne, folikul miruje tri mjeseca prije nego što krene da se formira novu vlas. U septembru i oktobru formiraju se novi folikuli koji će zamijeniti stare vlasi. Taj proces traje oko šest nedjelja. Normalno je dnevno izgubiti od 80 do sto dlaka.

 

Osim spolja (tretmanima njege, masažama i šamponima) kosu treba jačati i iznutra, pravilnom ishranom. Jesen je pravo vrijeme za to jer je sezona jabuka, šljiva, bundeva, krušaka, krompira, šipka i citrusa - namirnica koje hrane kosu i kožu. Uz njih preporučuje se jesti i hranu bogatu gvožđe i vitaminom B, piše RTL.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.