x

Ishrana: Najbolji savjeti za zdraviji život!

Živjeti zdravo nije nemoguća misija. Kada odluče da prihvate zdraviji način života, ljudi često čine drastčne promjene i tada se teško držati plana. Međutim, postoje jednostavne stvari koje možete početi da radite svaki dan kako biste održali svoje tijelo zdravijim.

Predlažemo nekoliko ``zamjena`` koje vam u tome mogu pomoći. 

Jedite svježe voće umjesto voćnih sokova 

Čaša soka od pomorandže slaba je zamjena za svež komad voća. Sok sadrži vrlo malo pulpe i ništa vlakana. Slijedeći put kada poželite sok, uzmite ipak komad voća koje ima više hranjivih materija, a manje kalorija. 

 

Umjesto kafe sa mlijekom, zeleni čaj 

Jutarnja kafa sa mlijekom može imati i do 300 kalorija i to bez šećera. Pokušajte sa zelenim čajem. Sadrži nula kalorija, a ima kofeina. Takođe, ima sposobnost obnove metabolizma. Zeleni čaj ima termogenski učinak na metabolizam, što znači da će ga ubrzati čim popijete sadržaj šoljice. 

 

Koristite ulje i balsamiko sirće umjesto gotovih preliva za salatu 

Kako bi poboljšali ukus salate proizvođači su izmislili razne prelive za salatu koji možda jesu ukusni, ali su istovremeno i jako kalorični. Za salate preporučujemo malo maslinovog ulja i balsamiko sirće. Jako ukusno, a ne morate brojati kalorije. 

 

Spanać umjesto zelene salate 

Puterica nema hranjivih sastojaka. Spanać je međutim prepun folne kiseline i gvožđa. Zapamtite, što je povrće tamnije, to ima više hranjivih materija. 

 

Čips!? Ne, bolje su kokice 

Svi mi uživamo u grickalicama, ali umjesto čipsa uzmite kokice. Ukusne su, a količina od tri šoljice ima samo 100 kalorija. 

 

Jedite češće, manje obroke 

Ovo je izuzetno važno - ne preskačite obroke. Ako ne jedete, osjećaćete se umorno, metabolizam će se usporiti, pa je izgledno da ćete se kasnije prejesti. 

 

Tost umjesto peciva 

Jedno pecivo ima kalorija koliko i pet kriški tosta. Dodatni argument zaista nije potreban. 

 

Kuvajte sami, izbjegavajte da jedete u restoranima i brzu hranu 

Naravno da zdravo možete jesti i u restoranu, ali uvijek je zapakovano malo više kalorija nego što mislite. Naručili ste salatu? Sigurno ima nekoliko puta više kalorija nego salata koju ćete napraviti kod kuće.

 

Izvor: b92.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.