x

Ispod najslavnijeg zatvora na svijetu otkriveni tuneli!

Istraživači su ispod najpoznatijeg zatvora na svijetu, Alcatraza, posebnim radarima otkrili sistem tunela i ostatke vojne tvrđave iz 19. vijeka, izvješćuje BBC.

Uzdignut na stjenovitoj hridi usred Zaliva San Francisca, savezna kaznionica Alcatraz je od 1930-ih do 60-ih godina prošlog vijeka bila rezervirana za ``najgore od najgorih``, a među najpoznatijim pripadnicima kriminalnog podzemlja kojima je dugi niz godima Alcatraz bio mjesto boravka su ``George ``Mitraljez`` Kelly, Mickey Cohen i Al Capone.

Nekada zatvor iz kojeg je bilo gotovo nemoguće pobjeći, danas je Alcatraz pristupačno mjesto koje posjeti više od milion turista godišnje.

Nakon što je 1848. u Kaliforniji otkriveno zlato, San Francisco je postao važna luka za zapadnu obalu i stoga je zaštita grada bila razlog izgradnje alkatraške tvrđave. Strateški značaj otočića je postao još veći izbijanjem američkog građanskog rata 1861., kada je tvrđava korišćena kao zatvor za simpatizere Konfederacije.

``U razdoblju od 1850. do 1907. godine na ovom prostoru je bila vojna baza koja je služila kao odbrambeni štit čitavom zalivu``, rekao je profesor geologije Mark Everett.

Tvrđava je bila sagrađena od zemlje, no dijelovi su pojačani betonom što je vrlo zanimljivo jer se tada u SAD-u uopšte nije proizvodio cement, objasnila je Tanya Wattenburg Komas iz konzervacijskog zavoda.

Godine 1915. sagrađena je glavna zatvorska zgrada. Arheolozi će uskoro nastaviti s iskopavanjima kako bi pristupili ostacima zidina i podzemnim tunelima koji su zasad nepristupačni.

Izvor: index.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.