x

Ispravite ih! 5 grešaka koje radimo s kuhanjem tjestenine!

Tvrde tjestenine poput penna i špageta najbolje se slažu s crvenim umacima na bazi rajčice, dok svježa tjestenina više voli kremastije podloge, savjetuje hrvatski chef Andrej Barbieri.

Kuhanje tjestenine spada u kuharske osnove s kojom se može snaći i najveći početnik u kuhinji. No samo zato što nešto često radimo ne znači i da to dobro činimo. Veliki kuharski znalac Andrej Barbieri i član žirija Celebrity Masterchefa otkrio nam je klasične greške s kuhanjem tjestenine, ali i dao savjete kako maksimalno iskoristiti ovu namirnicu. 

 

1. Biramo krive vrste tjestenine

`Postoje dvije osnovne vrste tjestenine a to su pasta fresca ili svježa tjestenina od jaja i sušena tjestenina koja se radi od brašna i vode`, ističe hrvatski chef. Samim time imaju i različitu pripremu. 

 

Jedan kilogram tjestenine treba kuhati u pet litara vode, a vodu začiniti s otprilike 25 grama soli, tvrdi hrvatski chef Andrej Barbieri.

 

Tjestenina od jaja upija manje vode, pa uz nju pašu kremozniji umaci od mesa, vrhnja i gljiva, ali se vrlo dobro spajaju s delikatnim namirnicama kao što su kozice i škampi.

 

`Tvrdi format tjestenina poput špageta i penna, koje su recimo napolitanskog porijekla se pak više spajaju sa rajčicom.` naglašava Andrej Barbieri te dodaje da se u hrvatskoj često kuhaju špageti bolonjez. `Postoje tagliatelle bolonjez ili lazanje bolonjez, ali špagete bolonjez ne postoje u talijanskoj kuhinji.` Ovdje otkrijte koje su najveće greške pripreme špageta bolonjez. 

 

2. Pretjerujemo s umacima 

Prekuhana i prezačinjena tjestenina je druga česta greška u pripremi ove namirnice. Tjesteninu bi trebalo kuhati al dente, odnosno da se osjeti pod zubom, a sa solju i umakom trebalo bi baratati s opreznošću. 

 

`Količina umaka koja ide uz tjesteninu treba biti umjerena. Ne smije ništa plivati, nego umak mora biti ovijen oko svakog komada tjestenine, ali istovremeno ne smije biti slijepljen,` kaže chef Barbieri.

 

3. Kuhamo u premalo vode 

Da bi tjestenina otpustila škrob i ponudila svoju slasnost, potrebno ju je kuhati na pravilan način i u mnogo vode. Chef Barbieri zalaže za princip kuhanje vode i tjestenine u omjeru 5:1. Drugim riječima, kilogram tjestenine trebalo bi kuhati u pet litara vode, a svaku litru vode posoliti s pet grama soli. `Što više vode to je bolje. Škrob se mora osloboditi i tjestenina mora slobodno cirkulirati,` reći će chef. 

 

4. Ispiranje tjestenine 

Tijekom kuhanja iz tjestenine počinje izlaziti ljepljiva bijela tvar koju mnogi isperu prije serviranja. To je pogrešno. `Kad operemo tjesteninu nakon kuhanja činimo veliku grešku jer gubimo škrob koji je na površini, ali i slanost koju smo dobili kuhanjem tjestenine u slanoj vodi.` kaže Andrej Barbieri. Isprobajte ovaj recept za pripremu zapečenih makarona sa sirom. 

 

5. Odvajanje tjestenine od umaka 

Nemojte tjesteninu posluživati odvojeno od umaka, jer ćete tako upropastiti cijeli svoj trud u kuhinji. `Jelo od tjestenine se završava u padeli, odnosno u tavi sa šugom koji se za nju pripremao. Na taj će način tjestenina u šug ispustiti još malo škroba i zgusne jelo, te poprimiti okus umaka,` zaključuje član žirija Celebrity Masterchefa.

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.