x

Isprobajte ljekovite kupke s eteričnim uljima!

Kupke s eteričnim uljima djeluju okrepljujuće te jačaju imunitet i poboljšavaju opšte stanje organizma. Korisne su i kad vas “uhvate” gripa ili prehlada jer ublažavaju kašalj i bol u mišićima. Praviti ih možete svaki dan, samo pripazite da je temperatura vode 38 stepeni Celzijusovih.

Kako se eterična ulja ne tope u vodi, potreban vam je emulgator – sojino vrhnje kao najbolji izbor, morska so, med ili jabukovo sirće. U odabrani emulgator ukapamo 15-20 kapi eteričnih ulja po izboru, dobro promiješamo i ulijemo u kadu tople vode. Kupke neka traju 20-ak minuta, savjetuju aromaterapeuti.

 

Ideje za ljekovite kupke:

 

Limun (Citrus limonum)

 

Ovo eterično ulje koristi se kod prehlada i umora. Ono pospješuje cirkulaciju, olakšava disanje i djeluje razbuđujuće, pa je dobar za jutarnje kupke.

 

Eukaliptus globulus

 

Pospješuje cirkulaciju (posebno je dobar kod sindroma hladnih nogu), olakšava disanje te je dobar kod povišene temperature.

 

Eterično ulje ravensare

 

Ravensara (Cinnamomum camphora; Ravensara aromatica) prvi je odabir kod gripe i virusnih infekcija. U kombinaciji s eteričnim uljem mandarine dobro djeluje kod nesanice, savjetuje aromaterapeutkinja.

 

Ljekovita lavanda

 

Lavanda (Lavandula officinalis) – umiruje, relaksira, snižava krvni pritisak i dobra je kod nesanice.

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.