x

Izbijelite zube prirodnim preparatima!

Izbjeljivanje zubi je skup postupak, ali jednako učinkoviti su i recepti iz koje možete sami napraviti kod kuće.

Soda bikarbona, neizostavan sastojak svake kuhinje, između ostalog čisti i izbjeljuje zube. Kao što su to činile vaš bake, i vi možete pomiješati kašičicu sode, malo soli i dodati nekoliko kapi sirćeta i mješavinom oprati zube. Isti postupak možete ponoviti dva do četiri puta mjesečno.

 

Takav učinak ima i domaći recept od limuna i sode bikarbone. U posudu stavite 1/4 šalice sode bikarbone i dodajte sok svježe polovine iscijeđenog limuna. Nakon toga smjesu nanesite na zube i ostavite da djeluje tri minute, ali nikako ne duže da ne biste oštetili zubnu gleđ. Poslije obavezno operite zube pastom, a postupak možete ponoviti jednom sedmično.

 

Ako želite bez imalo muke da izbijelite zube iskoristite jagode koje najprije izgnječite, a potom njima protrljajte zube. Potom zube operite pastom kako šećer i kiseline, inače sastavni dio ovog crvenog voća, ne bi oštetile gleđ.

 

Jabukovo sirće pomaže u uklanjanju mrlja i izbjeljivanju zuba, i ubija štetne bakterije u usnoj šupljini.  U čašu vode stavite kašičicu sirćeta i njime isperite usta, a potom zube operite pastom. Postupak možete ponoviti svakog dana, ali treba biti oprezan jer može oštetiti zubnu gleđ, zbog čega domaća vodica za ispiranje usta treba biti jako blaga.

 

Možete iskoristiti i koru pomorandže ili limuna. Unutarnjom stranom kore istrljajte zube i potom isperite pastom. Postupak možete ponoviti i nekoliko puta dnevno kako bi rezultati bili što brže vidljivi.

 

Zubi će biti bjelji ako ih operete mješavinom lovorovog lista i sušene kore pomorandže. U posudu stavite jednaku količinu mljevenog sušenog lovorovog lista i sušene mljevene kore pomorandže i dodajte malo vode kako bi se smjesa povezala. Nanesite na zube i ostavite da djeluje tri do četiri minute i potom isperite pastom za zube.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.