x

Izmrvite aspirin, utrljajte u kosu i pratite šta se događa!

Aspirin je jedan od najčešće korištenih lijekova protiv bolova. Ustvari, vjerovatno se može naći u svakom domu. Odličan protiv opće boli, ali on također može smanjiti i groznicu. Istraživanja su pokazala da aspirin može drastično smanjiti rizik od srčanog udara i zgrušavanje krvi kod srčanih bolesnika.

Aspirin je prvi put napravljen od vrbove kore, a kao prirodni analgetik ima dugu povijest. Čak ga je i drevni grčki liječnik Hipokrat (otac medicine), preporučivao svojim pacijentima za liječenje glavobolje. 

 

Salicilnu kiselinu, aktivni sastojak u Aspirinu, prvi put je izolirao 1897. godine Felix Hoffman , dok je radio kao kemičar u Bayeru. Danas je godišnja potrošnja aspirin dosegla oko 40.000 tona u svijetu, što ga čini jednim od najčešće korištenih lijekova.

 

Osim njegovih svojstva za ublažavanja bola, aspirin je dobar i za slijedeće:

 

1. Suzbija prhut: Aktivni sastojak u Aspirinu, salicilna kiselina, ima velika hidratantna svojstva koja djeluju izuzetno dobro protiv peruti. Ono što trebate učiniti je zdrobiti 2-3 aspirina u prah i pomiješati sa svojim šamponom. Nakon što ste nanijeli šampon, ostavite da djeluje nekoliko minuta, a potom uobičajeno operite kosu.

 

2. Čisti kožu: Salicilna kiselina je također vrlo korisna za zdravlje kože. Učinkovito uklanja mrtve stanice kože, čisti pore i smanjuje oticanje i crvenilo. Izlomite pet aspirina u prah i pomiješajte s četvrtinom šalice vode i žličicom meda (po izboru). Time operite lice, najbolje, jednom tjedno. 

 

3. Aspirin uklanja znojne mrlje. Kao u prethodnom receptu pomiješajte sastojke i nanesite na mrlje. Ostavite nekoliko minuta da odstoji, a zatim uobičajeno operite rublje.

 

4. Može pomoći vašem automobilu: Ako je vaš akumulator ``umro`` pokušajte staviti par aspirina (najmanje dva po stanici) u bateriju akumultora. Salicilna kiselina reagira sa sumpornom kiselinom u bateriji i stvara dovoljno naboja.

 

Napomena: Ovaj trik može biti spas u izvanrednim situacijama, ali se ne bi trebao koristiti prečesto jer može naštetiti akumulatoru.

 

5. Aspirin štiti i vaše cvijeće: Kao na kožu sličan efekt salicilna kiselina ima i na cvijeće. Aspirin sprečava nastanak plijesni i proizvodnju etilena plina, što uzrokuje sušenje cvijeća. Ubacite aspirin u vazu u kojoj ste održali svoje bukete i oni će trajati duže.

(kreativan.info)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.