x

JESTE LI ZNALI? KULTNI MAGAZIN PLAYBOY je dobio ime po malom proizvođaču automobila iz Buffala!

Časopis Playboy i automobili imaju značajan broj dodirnih točaka, od same insipiracije za ime koja je došla od bivšeg zaposlenika tvornice automobila pa do natjecanja Playboya u kojem su ljepotice osvajale impresivne automobile.

Legendardni osnivač Playboya Hugh Hefner umro je prošli tjedan u svojoj 91. godini života. I dok ga svi pamte kao velikog zavodnika i osobu koja je cijeli život bila okružena ljepoticama, mnogi ne znaju da je inspiraciju za ime časopisa dobio od zaposlenika malopoznatog proizvođača automobila. Naime, 1947. godine je u gradu Buffalu u saveznoj državi New York osnovana kompanija ``Playboy Automobile``. Mali proizvođač automobila svoje je modele proizvodio do 1951. godine, kada su morali staviti ``ključ u bravu``.

 

Ukupno je proizvedeno 97 primjeraka od kojih je najpoznatiji bio model Continental koji je ispod poklopca motora skrivao četverocilindraš snage 40 KS, dok je maksimalna brzina iznosila tek 121 km/h. Popularni magazin Playboy osnovan je dvije godine kasnije, 1953. godine. Ime za časopis navodno došlo upravo od bivšeg zaposlenika kompanije ``Playboy Automobile`` koji je prijatelju svog sina koji je smišljao naziv za svoj časopis predložio upravo naziv Playboy. Taj prijatelj bio je, pogađate- Hugh Hefner koji je prijedlog i prihvatio.

 

Časopis je za ciljano tržište imao mušku publiku te je bio je prvi takvog tipa. Osim zanosnih ljepotica, sastavni dio Playboya bili su i automobili. Tako je od 1953. godine jednom godišnje organizirao ``Playmate of the Year``, svojevrsni izbor ljepote među Playbojevim zečicama u kojem se birala pobjednica, a od 1964. godine sve pobjednice bi za nagradu dobile ključeve automobila. Prva sretnica bila je Donna Michelle koja je za nagradu dobila rozi Ford Mustang sa V8 motorom iz 1964. godine. Neki od zanimljivih automobila koji su tokom godina podijeljeni pobjednicama bili su primjerice Shelby Series 1 iz 1998. godine, rozi Volvo P1800 (1973. godine), Playmouth Baracuda iz 1967. godine, Eagle Talon iz 1995. godine, a možda najneobičniji automobil je Pontiac Fiero na kojeg je postavljen ``body-kit`` Lamborghini Countacha.

 

Prošlogodišnja pobjednica Eugena Washington kući se odvezla u osvojenom Fiatu 124 Spideru. U našoj galeriji možete uživati u ljepoticama i automobilima koje su osvojile u sklopu navedene nagrade. Dakle, časopis Playboy i automobili imaju značajan broj dodirnih točaka, od same insipiracije za ime pa do natjecanja u kojem su ljepotice osvajale impresivne automobile. Uz to, Hugh Hefner je i sam bio ljubitelj dobrih automobila, pa je tako viđen za upravljačem Mercedesa 600 Pullman iz 1969. godine, u kolekciji je imao i legendardni Mercedes 300 SL, dok je za svakodnevne vožnje znao koristiti Maserati Ghibli...

 

Izvor: Jutarnji.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.