x

JEZIVO: Naučnici otkrili kako izgledaju posljednji minuti pred smrt!

Osobe koje su imale iskustvo bliske smrti ili čak napuštanja tijela, intrigiraju naučnike još od pradavnih vremena. Sa pacijentima koji živopisno opisuju iskustvo zasljepljujuće bijele svjetlosti, fascinantno je i začuđujuće šta to čovjek zapravo doživljava nekoliko trenutaka pred smrt. Hemijski stručnjaci su konačno pronašli odgovor šta se tačno dešava u toj jednoj minuti koja prethodi smrti.

Prvi korak pred smrt je osjećaj zle kobi

 

Iako se čini nevjerovatno, naučnici Američkog društva za hemiju, kažu da je iskustvo bliske smrti slično gledanju horor filma u kome ubica juri žrtvu sa sjekirom.

 

Osjećaj kao da ste tamo jer se identifikujete sa žrtvom, izaziva osjećanje straha pa osjećaj prije smrti i osjećaj koji ima žrtva napada skoro su isti.

 

Da li su vam prošli trnci kroz kičmu, ili ste se možda čak i naježili? A mislili smo da je umiranje mirno iskustvo. Zar onda ne bi bilo bolje umrijeti dok smo u nesvijesti ili komi?

 

Drugi korak je hemijska reakcija na strah

 

Kao kada doživite nalet adranlina izazvanog strahom dok gledate ubicu kako se nadvija nad žrtvom, tako i osjećaj bliske smrti aktivira isti osjećaj. Emocije i osjećaj strah tjeraju ljude da urade jednu od dvije stvari - da reaguju na situaciju ili da beže. Koja god da je reakcija, aktiviraju se fiziološki i hemijski procesi u organizmu da bi zaštitili tijelo.

 

Posljedična senzorna informacija koja juri kroz tijelo usmjerava se preko centralnog nervnog sistema u talamus, koji radi kao komunikaciona centrala, a odatle se signali šalju u različite dijelove mozga.

 

Treći korak je odgovor na čin koji se dešava ili vrisak

 

Informacija o nadolazećem odlasku nadraživaće vaš nervni sistem sve dok se ne aktivira želja za bjekstvom. Ovaj osjećaj traume zakopan je duboko u ljudskoj psihi još od vremena pećinskog čovjeka, vršeći uticaj na tijelo koje odgovara bjekstvom ili napadom.

 

Tokom ovakvog iskustva tijelo odgovara pojačanim lučenjem adrenalina, koji zajedno sa glukozom juri kroz tijelo. Želja za vriskom u ovakvim situacijama proizilazi iz nemogućnosti da djelujemo na način koji želimo, odnosno, nalazimo se u situaciji u kojoj sebi nikako ne možemo pomoći. Vrištanje je prirodni instinkt koji ukazuje na bespomoćnost ili pak odgovor na opasnost i pokušaj bjekstva.

 

Posljednji korak, bol i onda smrt

 

U slučaju kada vrištanje i pokušaj bjekstva ne daju željeni rezultat, to znači da više nema nade i izlaza. Tada, kada više nema bjekstva i toga postanete svjesni, sljedeća emocija je bol.

 

Bol je jedna od posljednjih emocija koju osjetimo pred smrt. Tada receptori za bol putem posebnih neurona šalju signal mozgu, kako bi pokušali da onemoguće događaj koji bi doveo do ponovnog bola. Pacijenti sa bliskim iskustvom smrti kažu da su vidjeli jarko bijelo svjetlo. Možda je upravo poriv da se oduprete bijelom svijetlu ili da krenete ka njemu ono što utiče na to da li će osoba zaista umrijeti ili će samo biti na korak od smrti.

 

Iskustvo bliske smrti i biološka smrt

 

U trenucima nakon kliničke smrti, mozak još neko vrijeme ostaje živ. U toku tog vremena, mozak čini posljednji veliki napor i ti momenti su nalik svjesnom stanju. To je taj moćni udar koji veliki broj ljudi vrati u život i to je ono što se naziva iskustvo bliske smrti, povezano sa belom zasljepljujućom svjetlošću.

 

Ako se ova faza zaobiđe, a da tijelo ne reaguje fizički, sljedeća faza je biološka smrt i naravno, kraj.

(Fokuzz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.