x

Jako dobar razlog da jedete grah svaki dan!

U novom istraživanju znanstvenici zaključuju da svakodnevna porcija mahunarki, poput graha, slanutka, leće i graška, smanjuje loš kolesterol te značajno utječe na smanjenje rizika od srčanih bolesti.

Grah može značajno smanjiti kolesterol i rizik od srčanih bolesti, navodi se u novoj studiji. Osim graha, identično djelovanje imaju druge srodne namirnice poput slanutka, leće i graška. Tako na primjer grašak uspješno smanjuje razinu lošeg kolesterola do pet posto. Kako bismo zaštitili zdravlje i obranili se od srčanih bolesti, sve što je potrebno je u svakodnevni meni dodati porciju mahunarki, napominju stručnjaci u Canadian Medical Association Journalu.

 

Međutim svakodnevna porcija mahunarki ima i nedostatak, a to je nuspojava u obliku nadutosti i vjetrova, no kako napominje voditelj istraživanja, doktor John Sievenpiper, taj nepoželjan učinak se s vremenom smiruje. 

 

Mahunarke su sjajan izvor nutritivnih sastojaka i vlakana s malim udjelom masnoće, a uključuju različite sorte graha, poput graška, leće i slanutka. Mahunarke se polako prerađuju u organizmu i smanjuju loš kolesterol, a taj učinak je jače izražen kod muškaraca nego kod žena, ali razlog tomu može biti činjenica da muškarci već na samome početku imaju više razine lošeg kolesterola.

 

Kako napominje doktor John Sievenpiper, osim što štite od kardiovaskularnih bolesti, mahunarke su i vrlo jeftine namirnice, što im je dodatni bonus.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.