x

Je li ovo Toyota kakvu smo dugo čekali?!

Iako aktualna generacija Yarisa nije nešto generalno estetski lijepo, svejedno je lijepo vidjeti da su se u Toyoti konačno sjetili ovakvu verziju Yarisa ponuditi na tržište.

Toyota Yaris – mali gradski automobil koji većinom služi za prijevoz putnika od točke A do točke B – najčešće na posao i s posla.

 

Zbog toga ovo nije automobil od kojeg se očekuje puno, već prvenstveno da troši male količine goriva i da gabaritima stane unutar omanjeg parkirnog mjesta, te da svojim vlasnicima nudi barem naizgled dobar omjer kvalitete i cijene, što pak Toyota poslovično poštuje.

 

Dakle Yaris doista nije ništa posebno i takav je jedan sasvim prosječan i ni po čemu poseban automobil doista teško izdvojiti iz mase i dijeliti mu komplimente zbog bilo čega. No ova bi najavljena verzija Yaris trebala odmaknuti u domenu uličnih trkača kakve u današnje vrijeme (još uvijek) proizvode Renault, Volkswagen, Opel i slični proizvođači, a to je već jedna sasvim druga priča.

 

Naime, iako je Renault Clio RS i dalje kralj među malim nabrijanim gradskim jurilicama s praktičnom karoserijom, konkurencije u ovoj grani tržišta itekako ima. Uostalom, ako se samo malčice približimo tom mikro-svijetu, postaje jasno da ni VW Polo GTI, Opel Corsa OPC, Peugeot 208 GTI i njima slični modeli s nekim sportskim sufiksom nisu daleko ni po čemu (ili barem ne bi trebali biti).

 

No Renault se i dalje dobro drži, te iz svojih malih gradskih jurilica još uvijek izvlači ono najbolje što pak tržište očito prepoznaje.

 

Uglavnom, Toyota Yaris kao model s nekim takvim (još uvijek nepoznatim) sportskim sufiksom možda neće nikoga baciti u trans, ali je u svakom slučaju lijepo vidjeti da se Japanci trude.

 

Prema poprilično šturim najavama iz Toyote, nabrijani bi Yaris izuzev hrpetine optičkih i inih drugih detalja trebao imati motor koji je u stanju isporučiti čak 210 konja. Time bi Yaris ne samo zaprijetio konkurenciji unutar domene malih gradskih jurilica, već bi se bez problema mogao instantno prikazati kao jednim od najjačih automobila unutar klase.

 

Doduše, u ovom momentu Japanci svim silama pokušavaju javnost lišiti bilo kakvih konkretnih podataka, pa je moguće samo nagađati kakav će nas automobil na kraju dočekati na tržištu nakon izlaska, no ovih 210 konja već u ovom momentu ispada vrlo zanimljivim podatkom.

 

Dakle zapremina motora nije poznata – isto kao ni detalji vezani uz opremu, ovjes, paletu boja i količinu aplikacija koje će biti dostupne za infotainment-sustav unutar tvorničkog paketa.

 

Ne zna se niti o kojim je performansama riječ, pa tako u ovom momentu čak ni najzagriženiji teoretičari ne mogu biti sretni, ali u cijelu je priču ipak upakirana jedna lijepa vijest.

 

Naime, prema najavama iz Toyote, novi bi Yaris GTI (odnosno RS, ili kako će se već nazivati) trebao biti predstavljen kroz nekoliko mjeseci, odnosno točnije kada ovogodišnji salon automobila u Ženevi otvori svoja vrata. Tada bi se sve trebalo saznati – od palete boja, preko za infotainment-sustav dostupnih aplikacija, pa sve do onih „drugih“ informacija koje podrazumijevaju snagu, performanse i vozna svojstva.

 

Vjerujem da tih par mjeseci neće prolaziti u agoniji, jer na kraju krajeva, ipak je to Yaris, a i tržište automobila sve slabije i rjeđe fascinira nekim novim modelom ili verzijom već postojećeg, pa oko ovog automobila ne bi trebalo zadržavati dah.

 

No lijepo je vidjeti da se Toyota ipak pokreće s mrtve točke i sivila u kojem se izuzev GT86-ice i ponovne aktivacije u svijetu Rallyja oko te japanske marke tijekom posljednjih godina nije našlo ništa bitno i vrijedno spomena.

 

Nadam se da će Yaris opravdati očekivanja, no o tome nešto kasnije, stoga vrijedi reći tek „i sitno je bitno“, te time zaključiti ovu najavu.

 

Zahvaljujem(o) na pažnji uz ispriku zbog tek dvije fotografije ovog “vrućeg” Yarisa. Do više fotografija nažalost nismo uspjeli doći, jer se (očito) i foto-materijali kriju do Ženeve pod veom tajni.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.