x

Je li teže odgojiti djevojčice ili dječake?!

Rasprava o tome je li teže odgojiti djevojčicu ili dječaka, vječna je tema između roditelja. Možemo li konačno odgovoriti na ovo pitanje?

Stereotipi ili velika zrnca istine? ``Mislim da roditelji koriste `što je teže?` kao izraz s obzirom na trenutne frustracije``, vjeruje obiteljski terapeut Michael Gurian, te dodaje: ``Odgoj djevojčica i dječaka jednako je težak, svaki na svoj način.``

 

Svako dijete je drugačije, naravno. Njezina ili njegova urođena osobnost oblikuje se kako se život odvija. Okolina (uključujući i nas, roditelje) igra veliku ulogu: ``Postoje razlike u načinu na koji postupamo prema dječacima i djevojčicama od samog početka``, kaže David Stein, profesor psihologije na Sveučilištu Virginia u Petersburgu. ``Imamo neke nesvjesne navike, poput tendencije da tiše razgovaramo s djevojčicama, ili da dječake više bacamo u zrak``, kaže dr. Stein i nastavlja: ``No, istina je i da je mozak drugačiji kod djevojčica i drugačiji kod dječaka. Rast se odvija različitom brzinom što utječe na ponašanje.`` Leonard Sax, liječnik i autor knjige `Boys Adrift`, vjeruje da roditelji razlikuju odgoj djevojčica od odgoja dječaka jer su i oni sami drukčiji od rođenja.`` 

 

Dakle, možemo li konačno odgovoriti na veliku roditeljsku raspravu oko toga koji spol je teže odgojiti? Mnogo toga ovisi o pitanjima poput: što i kada? 

 

Disciplina: Dječaci

 

Zašto dječaci manje slušaju? Ispostavilo se da njihov sluh, još od rođenja, nije tako dobar kao kod djevojčica, a ta razlika se samo povećava kako djeca odrastaju. Dječaci su, također, manje verbalni i impulzivni, što je posebno vidljivo kod djece vrtićke i predškolske dobi. Dr. Gurian kaže: ``Dječaci su više taktilna bića, što znači da ćete ih vjerojatnije trebati podići ili posjesti kada vas ne slušaju, dok će djevojčice više reagirati na vaša verbalna upozorenja.``

 

Fizička sigurnost: Dječaci

 

Stručnjaci tvrde da su dječaci bučniji i agresivniji, te da za njih, riskiranje potiče zadovoljstvo. Mnogi roditelji smatraju da dječake više treba `držati na oku` i da za njih češće trebaju imati pripremljene flastere. Ipak, ne bi bilo loše i djevojčice poticati na više rizika i dopustiti im jednake igre kao i dječacima. ``Dopuštanje djeci da istražuju i pritom zarade pokoju ogrebotinu ili posjekotinu, gradi karakter, samopouzdanje i otpornost``, kaže dr. Wendy Mogel, autorica knjige `The Blessing of a Skinned Knee`.

 

Komunikacija: Prvo dječaci, a zatim djevojčice

 

Od rođenja, djevojčice su više zainteresirane za boje i teksture, dok dječake više zanimaju pokreti. ``Te razlike vide se i u crtežima djece, djevojčice više koriste svjetlije boje, dok dječaci više odabiru plavu, crnu i zelenu boju``, kaže dr. Sax. Zbog toga što djevojke više proučavaju lica, bolje su u neverbalnoj komunikaciji, poput izraza lica, ali i bolje razumiju ton glasa. Dječaci, ne samo da progovore kasnije od djevojčica i imaju siromašniji vokabular, također imaju problema s povezivanjem osjećaja s riječima.

 

Važna napomena: Zbog toga što dječaci kraće zadržavaju kontakt s očima, mnogi roditelji brinu o autizmu, budući da je to jedan od znakova. ``Mame ne moraju brinuti, to je sasvim normalno kod dječaka zbog načina na koji mozak funkcionira kod njih,`` kaže dr. Gurian. Ipak, kad djevojčice navrše osam godina, stvari se malo promijene. Počinje biti puno više drame oko toga tko je ljut na koga, tko je što rekao i zašto. Uspostavite otvorenu komunikaciju s kćeri, kako bi naučila da može doći k vama po savjet.

 

Samopoštovanje: Djevojke

 

Razvijanje zdrave slike o sebi najvažnije je za svu djecu. No, stručnjaci kažu da djevojke odrastu kao manje samopouzdanije i više nesigurne. ``Stavljanje tuđih potreba na prvo mjesto, ignoriranje vlastitih osjećaja i izbjegavanje zauzimanja za sebe, kulturni je pritisak koji je uglavnom pogodio djevojke``, kaže Jenn Berman, obiteljska terapeutkinja. 

 

Slika o vlastitom tijelu je veliki dio samopouzdanja, a iako je svakako disfunkcija i kod dječaka i muškaraca, i dalje je uglavnom ženski problem. Budite svjesni poruka koje prenosite o svom vlastitom tijelu, prehrani i tjelovježbi. ``Mnogo puta negativna slika o tijelu kod djevojčica, dolazi direktno od njihovih majki koje se kritički promatraju u ogledalu i žale se na svoje tijelo``, kaže Jenn Berman i dodaje: ``Bavljenje nekim sportom je odličan način na koji djevojčice mogu izgraditi samopouzdanje i zahvalnost za svoja tijela.`` 

 

Škola: Uglavnom dječaci

 

Dječaci i moderno obrazovanje nisu idilični partneri. U svojim ranijim godinama, većina dječaka zaostaje za djevojčicama u razvoju pozornosti, samokontrole, jeziku i motoričkim sposobnostima. Jedno od područja u kojima su djevojčice slabije, što se tiče školskih problema, je prostorna orijentacija i geometrija. Djevojke koriste različite dijelove mozga za obradu prostorne percepcije.

 

Ključ uspjeha je da roditelji potiču i dječake i djevojčice na područja koja im predstavljaju izazov, ali bez toga stvaranja pritiska na djecu. 

 

Zaključak?

 

Sve u svemu, čini se da su dječaci u ranijoj dobi zahtjevniji, dok su djevojčice, svakako, kompliciranije u svojim predpubertetskim i pubertetskim godinama. Slažete li se sa stručnjacima? Pišite nam u komentarima. 

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.