x

Jedan recept, 8 poslastica: Slatke i slane palačinke koje morate da probate!

Unesite malo mašte i kreativnosti i oduševite sve goste i ukućane inovativnim dezertom

Znate li nekog ko ne voli palačinke?! 

 

Rajska, mekana tekstura ove poslastice nikad ne može da dosadi, naročito ako ih spremate na različite načine. Budući da je testo prilično univezalno, može se korisiti za pripremu kako slatkih, tako i slanih palačinki, unesite malo mašte i kreativnosti i oduševite sve goste i ukućane inovativnim dezertom!

 

Kad ste umesili testo, počnite da eksperimentišete - za vas smo pripremili 8 ideja kako da spremite palačinke na originalan način, a na vama je da izaberete da li će biti slatke ili slane! 

 

1. Rolnice sa ribom i povrćem 

 

Ovo dekorativno, ali veoma ukusno predjelo priprema se na vrlo jednostavan način - u činiji izmešajte komadiće lososa, seckani luk i seckanu, barenu boraniju. Dodajte pavlaku kako biste sjedinili smesu, nafilujte i urolajte, a zatim sijecite kao rolat. Ukoliko želite posnu varijantu, umjesto pavlake koristite soja sos i zamesite testo bez jaja i mlijeka.

 

2. Ruska palačinka 

 

Komadiće piletine začinite vegetom i propržite na malo maslinovog ulja. U malo vode razmutite supu od pečuraka, pa dodajte u 250 ml pavlake za kuvanje koju ste prethodno zagrejali. Izmešajte, pa dodajte komadiće piletine. Prethodno ispečene palačinke nafilujte sosom (ne stavljate meso), smotajte četvrtasto, pa poslužite uz komadiće mesa. Pospite seckanim peršunom i uživajte u obroku!

 

3. Slani rolat od palačinki 

 

Zašta bi vam svako predjelo ličilo jedno na drugo?! Svaku palačinku namažite filom od izmešanog sira i pavlake, pa prekrijte seckanom šunkom, krastavčićima i jajima. Umotajte, pa isecite na kriške kao rolat. Inovativno predjelo poslužite uz zelenu salatu i svež paradajz.

 

4. Rolnice od palačinki sa čeri paradajzom 

 

Oduševite sve goste i ukućane simpatičnim slanim rolnicama u omiljenom testu! Na palačinke poređajte listiće šunke, namažite pavlakom, pospite bosiljkom, a na ivicu poređajte čeri paradajz. Kad se umota, paradajz će doći tačno na sredinu i dobićete vrlo ukusno i dekorativno predjelo.

 

5. Palačinke sa čokoladnim bananicama 

 

Priznajte, ideja je fenomenalna! Pripemite fil: 800 ml mlijeka zagrejte do ključanja, a u međuvremenu u 200 ml mlijeka razmutite 8 kašika šećera i 12 kašika gustina. Dodajte u provrelo mlijeko i kuvajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Prohladite, pa dodajte 200 g umućenog margarina. Dobro ohladite, pa namažite palačinke filom, a uz jednu ivicu poređajte čokoladne bananice. Urolajte, a odozgo ukrasite čokoladom rastopljenom u slatkoj pavlaci.

 

6. Torta od palačinki sa šumskim voćem 

 

Ispecite palačinke, pa pripremite fil: skuvajte 500 ml mlijeka, 5 kašika brašna, 100 g šećera i 1 vanilin šećer, tako da dobijete fini, bijelikrem. Kada se prohladi, dodajte 250 g putera umućenog sa 1 kašikom šećera u prahu. Ohladite, namažite onoliko palačinki koliko želite da torta bude visoka i složite jednu na drugu. Poslednju palačinku nekojte mazati. Prokuvajte 500 g smrznutog voća po izboru sa 100 g šećera, pa dodajte 1,5 kesicu želatina pomešanog sa malo soka koji vam je ostao dok se voće odmrzavalo. Time prelijte tortu, a odozgo ukrasite sa malo smrznutog i malo rendanog orašastog voća.

 

7. Čokoladne vrećice sa pomorandžom 

 

Zamesite uobičajeno testo za palačinke, samo dodajte dvije kašike kakaa. Ispecite, pa na sredinu palačinke stavite punu kašiku eurokrema i nekoliko komadića seckane pomorandže. Skupite palačinku tako da napravite oblik vrećice kao na fotografiji, pa vežite trakom prethodno izrendane kore pomorandže. Ovaj dezert niko neće moći da zaboravi, kako zbog izgleda, tako i zbog ukusa!

 

8. Voćne palačinke 

 

Ulepšajte jednostavnu palačinku dodatkom voća! Ispecite palačinke, namažite džemom ili marmeladom po želji, pa dodajte komadiće odgovarajućeg voća. Na primjer, ako koristite džem od kajsija, palačinke poslužite uz komadiće ove ukusne voćke. Za još bolji ukus, ukrasite dezert topljenom čokoladom. 

 

Prijatno!

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.