x

Jedini smo svijetli primjer u bh. sportu!

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine dobrim rezultatima u posljednje vrijeme osigurala je sebi najbolji plasman u historiji na najnovijoj listi FIBA Europe.

Naši košarkaški zmajevi nalaze se na 11. mjestu najboljih evropskih reprezentacija i iz treće jakosne grupe dočekuju predstojeće Evropsko prvenstvo, koje će se igrati u četiri države.

 

Naime, glavni Odbor krovne kuće evropske košarke odlučio je da se naredni Eurobasket igra u Francuskoj, Hrvatskoj, Latviji i Njemačkoj s tim da je svaka zemlja domaćin dobila pravo da izabere jednu selekciju koju će ugostiti. Tako je Francuska izabrala Finsku, Hrvatska Sloveniju, Latvija će biti domaćin Litvaniji, a Njamačka Turskoj.

 

Kako se pored naše reprezentacije u trećem šeširu nalaze Latvija i Turska, ostaje nam da svoje utakmice na Eurobasketu 2015. igramo u Hrvatskoj ili Francuskoj. Sigurno mjesto odigravanja utakmica i raspored grupa bit će poznati u novembru, a kada će biti održano žrijebanje.

 

”Košarkaška reprezentacija jedan je svijetli primjer u bh. sportu i svakako da mi je veoma lijepo u duši zbog najboljeg plasmana u historiji. Raduje i podatak da i sve mlade selekcije imaju najbolje plasmane i to je pokazatelj da smo na pravom putu. Lijepo je iza sebe ostaviti košarkaške velesile i na prvenstvu izbjeći selekcije poput Grčke i Turske. Svakako da ovaj plasman sa sobom donosi mnogo dobrih stvari i sigurno da će nas druge ekipe gledati sa više poštovanja, te da ćemo i kod sudija imati više autoriteta’‘, rekao je za “Oslobođenje” generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović, koji je veoma optimističan i očekuje prolazak naše selekcije u osminu finala.

 

”Nalazimo se u lijepoj situaciji i svejedno nam je gdje ćemo igrati. I Hrvatska i Francuska nose svoje terete, ali i dosta dobrih stvari. Ukoliko bismo igrali u Zagrebu, to bi bilo kao pred domaćom publikom i svakako da bi nam to bio veliki plus. Sigurno da Hrvatska i Slovenija imaju bolje ekipe, ali možemo se nositi sa njima. Obje selekcije su igrale na Svjetskoj prvenstvu, ali to ništa ne znači u duelima reprezentacija sa Balkana. Nikada ne možete reći ko će pobijediti i nikome nije lako u takvim utakmicama. Ti susreti su stvar prestiža i koliko god je nama teško, tako je i njima. Ako ipak budemo igrali u Francuskoj, jasno nam je da je domaćin izraziti favorit, ali tu možemo napasiti i drugo mjesto jer smo bolji od Finske. Nadamo se da će nas i sreća u žrijebu poslužiti i da ćemo izbjeći Rusiju i Italiju”, kazao je Mahmutović i dodao kako je najveći prioritet Saveza da zadrži trenera Duška Ivanovića i da pronađe adekvatno rješenje na poziciji playmakera u vidu naturalizovanog Amerikanca.

 

Izvor: sport.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.