x

Jedna balkanska zemlja među prvima će osjetiti posljedice URAGANA TRAMP!

Kakav će efekat izbor Donalda Trampa imati na balkanske zemlje? Neki se nadaju da će prbližiti Ameriku Rusiji i umanjiti značaj NATO pakta, dok drugi nadu polažu upravo u NATO. Ko će iz svega izvući najveću korist, a ko će ``nagrabusiti``? Evo šta kažu analitičari iz Hrvatske.

Uprkos nekim izjavama novog američkog predsjednika Donalda Trampa, mislim da će NATO i dalje biti visoko na listi prioriteta buduće američke administracije, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković. On, kako piše ``Jutarnji list``, očekuje da će SAD i dalje imati ključnu ulogu i u okviru NATO-a i globalno.

 

- Svi, naravno, očekujemo prve poteze nove američke administracije. Ipak, moramo napraviti razliku između predizborne retorike i retorike u vrijeme tranzicije te konsolidovane politike američke administracije - istakao je Plenković.

 

Hrvatski profesor Ivo Banac, međutim, smatra da je prerano davati ocjene što se može očekivati od Trampovog mandata, ali i to, prema njegovom mišljenju, već samo po sebi dosta govori.

 

Tramp i amaterizam

 

- Situacija je nepredvidiva jer njegove izjave znaju biti kontradiktorne, ali ono što govori o NATO-u, EU i ulozi Njemačke ili hvali Bregzit, rekao bih da je neuobičajeno za američkog lidera, iako može izazvati zabrinutost - naveo je Banac.

 

On se ne slaže sa nekim analitičarima, pogotovo u SAD-u, koji paničare čak toliko da smatraju da će ``SAD postati činilac nesigurnosti, izgubiti političku moć ili da je ovo početak kraja zapadne civilizacije``.

 

- Svakako da treba biti oprezan, ali vjerujem da stvari ipak nisu tako dramatične. Nije lako mijenjati preko noći bilo čiju politiku, a pogotovo ne američku - objasnio je Banac.

 

Profesor Tvrtko Jakovina smatra da je Tramp ``amater koji ne razumije finese diplomatije i politike, pa i onoga što SAD znači u međunarodnim odnosima``. Kako je rekao, nestabilnost SAD-a može biti pojačana s mogućim distanciranjem Vašingtona od EU i vrijednosti zapadne civilizacije.

 

Šta će biti sa Crnom Gorom?

 

- Oni koji su njegov izbor pozdravili šampanjcem (Rusija), smatraju kako je došlo vrijeme za redefinisanje odnosa, pa bi se moglo dogoditi da SAD odredi svoje prioritete i možda prepusti Rusiji neka područja. Tu bi Ukrajina prva nastradala jer najava ukidanja sankcija može predvidjeti takav scenario - dodao je on.

 

Jakovina smatra da bi se to moglo dogoditi i na Balkanu te da bi se u prvom redu Crna Gora mogla naći u neprilici.

 

- Hrvatska bi morala biti oprezna jer bi upravo ona postala rubna zemlja u toj novoj pretpostavljenoj preraspodjeli uticaja u Evropi - rekao je on.

 

Branko Caratan, profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu, kaže da se na unutrašnjem planu može pretpostaviti konzervativni korak unazad, od pokušaja rušenja Obamine zdravstvene reforme pa nadalje, a na planu međunarodne politike predsjednik Tramp je najavljivao izvesni izolacionizam, slabljenje podrške EU i NATO-u, zaoštravanje odnosa s Kinom i arapskim svijetom, implicitnu podršku desnom populizmu u Evropi, ali i resetovanje odnosa prema Rusiji.

 

- Međutim, sastav nove administracije govori da će nova vlast u Vašingtonu donijeti dominaciju interesa bogate i ekstremno konzervativne Amerike - naveo je Caratan.

(Blic.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.