x

Jedna namirnica koja topi masne naslage!

Začin koji se svakodnevno nalazi u našoj prehrani, od ostalih aromatičnih pojačivača ukusa razlikuje se jer doslovce otapa masnoću. Provjerite koja bi to oštra zrnca trebala postati vaše omiljeno oružje u borbi protiv viška masnog tkiva.

Skroman dodatak jelima i uz so najrasprostranjeniji začin, oštri papar već po navici dodajemo u hranu kako bi joj poboljšali ukus, ali papreni ukus u ustima svoju pravu ulogu dobija u probavnom sistemu.

 

Naime njegov oštar ukus šalje signal da je vrijeme za pokretanje otklanjajući istovremeno simptome mučnine. Papar ima ulogu u poboljšanju rada probavnog sistema stimulirajući probavne enzime i lučenje želučanih sokova te ubrzavajući prolazak hrane kroz probavni  sistem.

 

``Oštar ukus papra aktivira proizvodnju hidrohlorilne kisjeline u želucu koja razgrađuje masti``

 

Uz antioksidativna i protuupalna svojstva jedno od hvalevrijednih koje holesterol drži pod kontrolom i ubija masnoće je njegovo svojstvo povećanja proizvodnje hidrohlorilne kisjeline u želucu. Ova kisjelina zaslužna je za razgradnju masti, te djeluje kao spas od nadutosti smanjenjem plinova gastrointestinalnog trakta.

 

Papar najbolje zadržava svoju aromu ako se čuva u zrnu te se kao takav i koristi ili se melje neposredno pri kuvanju. Najaromatičnija vrsta papra je zeleno obojeni koji se zahvaljujući eteričnim uljima koji tope dubinsku masnoće sve više koristi i u preparatima za uklanjanje celulita.

 

Savjet:

 

1. Kako bi iskoristili maksimum blagodati papra kupite cijela zrnca i mlinčić pa prije konzumiranja salata, variva i čorba zapaprite probavu i tvrdokorne masnoće.

 

2. Osim u jela papar se preporučuje dodati i u zdrave napitke od voća i povrća, dovoljno je tek nekoliko mljevenih komadića koji će učiniti puno za metabolizam i razgradnju masnoća.

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.