x

Jeli ste bijeli luk? Riješite se zadaha i bez pranja zuba!

Teško je riješiti se lošeg zadaha koji nastaje pri konzumaciji određenih namirnica, poput bijelog luka i on se zadržava i do 24 sata nakon konzumacije, pišu Večernje novosti.

Međutim, ima rješenja za to. 

 

Grickanje jabuke, salate ili listova mente značajno smanjuje količinu sastojaka koji uzrokuju neugodan zadah u ustima, dokazao je eksperiment na Državnom univerzitetu u Ohaju. Određeni enzimi u sirovoj jabuci, sirovoj salati i listićima mente reaguju tako da neutrališu miris luka. 

 

Takođe, otkriveno je da se miris bijelog luka osjeća iz raznih dijelova tijela, a ne samo iz usta, već i komadići hrane koji nisu prevareni mogu ispuštati neugodan miris. 

 

Jabuka djeluje kao prirodni dezodorans na neugodan zadah izazvan sulfidima u luku zbog čega je djelotvorniji od paste za zube, a enzim kojem se može zahvaliti za neutralizaciju neugodnog zadaha je isti onaj koji dovodi do sušenja i tamnjenja kod voća i povrća. 

 

Jabuka, salata i menta bogati su fenolnim spojevima, aromatičnim hemijskim spojevima koji reaguju sa jedinjenjima u luku. 

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.