x

Jeste li znali da je od 2000. na Zemlju palo čak 26 asteroida?!

Najveći udar u ovom razdoblju bio je prošlogodišnji iznad Čeljabinska. Organizacija B612 videom želi upozoriti kako udari asteroida nisu toliko rijetki kao što se misli.

Organizacija za zabranu nuklearnog testiranja stalno nadzire Zemlju i prati nuklearne detonacije, a njihova mreža od 2000. godine je detektirala velik broj eksplozija u atmosferi. No, niti jednu nije uzrokovalo nuklearno oružje, već udari asteroida. Točnije, od Od 2000. godine na Zemlju je palo, ili su eksplodirali u atmosferi, 26 asteroida koji su imali energiju od 1 do 600 kilotona. Usporedbe radi, energija nuklearne bombe koja je razorila Hirošimu bila je ekvivalentna 15 kilotona TNT-a.

 

Velika većina asteroida u ovoj vizualizaciji je eksplodirala previsoko u atmosferi da bi napravili štetu, no podsjećaju nas da nisu rijetki. Kako trenutno ne znamo gdje i kada bi sljedeći veliki udar mogao biti, oslanjamo se na sreću. Kako bi to promijenili, zaklada B612, koja je i napravila animaciju, planira napraviti prvi privatni teleskop koji će tražiti asteroide po svemiru. To bi nam trebalo dati i dovoljno vremena da ih preusmjerimo, ako su na putu prema nekom velikom gradu na Zemlji, piše New Scientist.

 

Izvor: 24sata.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.