x

Jeste li znali da ovih 5 namirnica možete koristiti umjesto soli? I nećete požaliti!

Previše unosa soli u organizam nije zdravo. Ako vam je slučajno nedostaje u kućanstvu, a volite začinjenu hranu, ne očajavajte. Postoje namirnice koje su dostojna zamjena za sol. Donosimo top pet.

1. Čili papričica

 

Topao i ljut okus nota je koju u ustima ostavlja čili papričica. Ona obiluje ljekovitim svojstvima, a sasvim je sigurno da svojim snažnim okusom posve zatomljuje potrebu za solju u hrani, osim u kuhanoj i svježoj, poput sendviča i salata.

 

2. Sjemenke suncokreta

 

Samo 50 grama ovog ploda zadovoljava dnevne potrebe za vitaminima E i B1, a samo 100 grama sjemenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijem, natrijem, fosforom i vitaminom B6. S obzirom na to da sadrže natrij, bez problema ih možete dodavati bilo kojem jelu umjesto soli.

 

3. Češnjak

 

Bieli luk, odnosno češnjak je izvrsna zamjena za sol, a osobito onaj osušeni u prahu. Mnogi ga koriste uz ribu i tjesteninu uz koje vrlo dobro odgovara, a treba imati na umu i njegova mnogobrojna ljekovita svojstva. Dodate li umjesto solu bijeli luk, osjetit ćete slankastu notu.

 

4. Bosiljak

 

Zeleni listovi bosiljka bogati su eteričnim uljima koji između niza sastojaka sadrže i natrij pa je bosiljak izvrsna zamjena za sol. Dodajte ga pri kraju pripreme jela kako se hlapljiva ulja iz njegova lišća ne bi uništila. Njegova slana nota će vas oduševiti.

 

5. Limunov sok

 

Ako nekoj salati ne dodate ni zrno soli, a dobro je zalijete limunovim sokom, oduševit ćete se, a sol vam neće nedostajati.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.