x

Jezero `Retba` kao divovski milkshake od jagode !

Jezero Retba ili Lac Rose leži sjeverno od poluotoka Cap Vert u Senegalu, sjeveroistok Dakar-a. Zavisno o dobu dana, boja jezera se mijenja od svijetlo ljubičaste do duboke grimizno ružičaste. Neobična boja vode je uzrokovana bezopasnim bakterijama koje uspijevaju u jezeru sa visoko slanim okruženjem. Boja je posebno vidljiva tokom sušne sezone.

Mnogi kolektori soli rade po 6-7 sati dnevno u jezeru, koja ima soli u razini do 40%. Kako bi zaštitili svoju kožu, oni je mažu sa ``Beurre de Karité`` (shea maslac, proizvodi od shea oraha dobivenih iz Shea orahovog stabla), koji imaju ublažavajući efekat kako bi se izbjeglo oštećenje tkiva.

``Boja jagode je proizvod  organizma Dunaliella Salina. Oni proizvode crveni pigment koji apsorbira i koristi energiju sunca za stvaranje više energije, pretvarajući vodu u ružičastu,`` rekao je Michael Danson, stručnjak za bakterije iz britanskog Sveučilišta Bath .

Jezero Retba pokriva područje od oko 3 km ², i nalazi se oko 35 km sjeveroistočno od glavnog grada Dakar, Senegal. Od 1970-ih, lokalno stanovništvo koristili su jezero Retba kao rudnik soli, i služio je uglavnom za očuvanje ribe. Strugajući dno ovog jezera ribolovci u svojim kanuima sakupljaju jako korisne minerale. Sol koja se izvuče iz rijeke prevozi se na obalu gdje se slaže u male gomile. Nakićena netaknuta bijela brda soli uz obalu stvaraju i kontrast protiv ružičastog jezera.

Za jezera poput Retba i Mrtvog mora, koje imaju visok sadržaj soli, nekada smo mislili da su u skladu sa životom.

Jezero Retba je dobro poznato zbog toga što je bilo završna točka čuvenog relija Dakar, koji se u međuvremenu preselio u Južnu Ameriku.

ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.