x

Jezgro naše galaksije se sprema da eksplodira?!

Čini se da ništa nije tako spokojno kao prizor Mliječnog puta na ljetnom nebu – ili bismo tako barem pomislili. U stvarnosti, centar naše galaksije je haos koji čine zvijezde koje se vrte nevjerovatnom brzinom, ostaci super nova i izuzetno namagnetisanih neutronskih zvijezda. Sve ovo orbitira oko monstruozno velike crne rupe sa masom koja je 4 miliona puta veća od mase Sunca.

A stvari će uskoro postati još nasilnije. Astronomi su detektovali oblak gasa, nazvanog G2, koji se raspada kako hrli ka centru crne rupe. 

Kasnije ove godine, crna rupa će početi da konzumira ovaj oblak gasa. Kako gas polako ubrzava do nevjerovatnih brzina, on se sudara sa drugim stvarima koje mu dolaze u susret, grije se i emituje energiju nevjerovatnim tempom. 

Sličan događaj prije 10 godina stvorio je toliko intenzivan izliv svjetlosti koji je bio svijetal kao milion sunaca. Ovo znamo zato što se ehoi svjetlosti i dalje odbijaju po centru galaksije. 

Sudeći po astronomu Šepu Doelmanu, predstojeći događaj trebalo bi da traje godinu dana, ili više, i on ga klasifikuje kao stvar koju ćemo doživjeti samo jednom u životu. 

Bez obzira na svoju ogromnu veličinu, crna rupa je i dalje hiljadu puta premala da bi mogla da se vidi Hable svemirskim teleskopom a povrh toga, interstelarna prašina blokira svu svjetlost. 

Međutim, radio talasi talasne dužine od oko 1 milimetra mogu da se probiju daju nam uvid u ovu crnu rupu. 

Doelman trenutno organizuje Event Horizno Telescope, projekat koji bi trebalo da stvori internacionalnu mrežu radio tanjira koji bi radili poput TV prijemnika. Oni će sakupljati dolazeću mikrotalasnu radijaciju, koja je poput svjetlosti ali sa većom talasnom dužinom.

U pitanju je jednostran proces – tanjiri će pasivno primati radio signale koje emituju izvori u centru galaksije. 

Među tanirima neće postojati fizička veza, već će podaci simultano dolaziti do njih širom svijeta. 

Podatke će sakupljati super-kompjuter i čuvaće ih na hard diskovima. On će potom uz pomoć njih uspjeti da stvori, do 2015. godine, kako tvrdi Doelman, sliku sjenke same crne rupe.

Izvor: b92.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.