x

Jeziva sekta užasne sudbine: Vrata raja i danas ovako vrbuju ljude!

Pozivatelj je tvrdio kako je desetak ljudi počinilo samoubistvo u vili mediteranskog stila na području Santa Fea. Dva sata kasnije, zamjenik šerifa Robert Brank stigao je na imanje i pronašao pravu scenu iz horora - masakr ritualne smrti. ``Čini se kako nema preživjelih`` - javio je tada Brank preko policijskog radija.

Istražitelji su pronašli 39 tijela - 21 žena i 18 muškaraca u dobi od 26 do 72 godine. Bilo je to najveće masovno samoubistvo na američkom tlu.

 

Bizarno i šokantno otkriće

 

Svako tijelo je bilo položeno u krevet u crnom donjem dijelu trenerke, crnoj tunici i patikama za džogiranje. U svakom džepu je pronađeno tačno 5,75 dolara, a svi su na rukama nosili narukvice s natpisom ``Heaven`s gate away tim`` (ekipa za odlazak Nebeska vrata).

 

``Nebeska vrata`` bio je naziv NLO kulta i religije koju su vodili Maršal Eplvajt i Boni Netles. Kraj kulta je koincidirao s dolaskom Hejl-Bopove komete 1997. godine.

 

Eplvajt je uvjerio 38 svojih pristalica da izvrše samoubistvo kako bi njihove duše mogle da se ukrcaju na svemirski brod za koga su vjerovali da se krije iza komete koja je nosila Isusa. Takva vjerovanja su neke promatrače natjerala da grupi daju karakteristike ``NLO religije.``

 

Uz tijela su pronađeni videozapisi kao oproštajne poruke, koji su objasnili kako očekuju letjelicu koja će ih odvesti na vanzemaljski brod.

 

I stvari su postale čudnije

 

Iako su članovi kulta bili odsječeni od spoljnog svijeta - porodice i prijatelja, bili su daleko od pustinjaka. Njihov je posljednji zajednički obrok simbolički bila i ``posljednja večera`` u restoranu blizu njihovog sjedišta u Santa Feu. Svi članovi kulta su naručili isto - ćuretinu sa salatom, a za desert čizkejk, prisjetio se kasnije konobar, a svi su uz jelo pili ledeni čaj.

 

Djelovali su kao ugodni, prijateljski raspoloženi ljudi. Niko od njih se nije činio tužan ili depresivan - opisali su svjedoci, kada je postalo očito da su na toj večeri već sigurno svi bili upoznati s detaljima samoubistva koje će počiniti.

 

Podvrgli se kastraciji

 

Eplvajt i drugi članovi kulta podvrgli su se operacijama koje je trebalo da  osiguraju njihov ostanak u celibatu.

 

Eplvajt, koji je radio kao profesor muzike na univerzitetu, je otpušten nakon što je administracija saznala da se upustio u seksualni odnos s muškim studentom, tražio je lijekove za svoje homoseksualne porive.

 

Želio je da pronađe način da ``platonski odnos razvije svoj puni potencijal bez polne veze``. I drugim je muškim članovima predlagao kastraciju, a oni su ga poslušali - osam njih je kastrirano dobrovoljno, bili su uzbuđeni i smješkali su se zbog toga.

 

Samoubistva se događala tri dana

 

Iako je 39 mrtvih pripadnika kulta pronađeno u srijedu, 26. marta 1997., obdukcija je otkrila da smrti nisu bile istovremene. Počeli su da oduzimaju život u nedelju, a Eplvajt je umro među posljednjima, ali ne i zadnji.

 

Dva preživjela člana još vode web-stranicu kulta

 

Jedan od načina, na koji je kult plaćao svoje račune, je bilo kroz web-stranicu dizajn grupe Hajer sours. Ta web-stranica je još uvijek aktivna.

 

Klijenti su opisali zaposlene u Hajer soursu kao marljive profesionalce, stručnjake koji izgledaju pomalo ``štreberski``. Prema nagađanjima, u pitanju su vjerovatno članovi kulta, Mark i Sara King.

 

- Informacija mora biti dostupna čovječanstvu u pripremi za njihov povratak - ističu administratori stranice, dodajući kako oni ne znaju kada će to biti, ali zainteresirani mogu da pronađu informacije.

(avaz.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.