x

Još više snage i momenta za Audi RS3!

S ubrzanjem do stotke u trajanju od 4,1 sekundu, novi Audi RS3 doista zalazi u teritorij jako ozbiljnih performansi. I to ne samo kada govorimo o klasi sportskih kompaktnih automobila…

Odavno je prošlo vrijeme u kojem smo ovu klasu promatrali s čuđenjem, jer u posljednjih nekoliko godina mnogi od ovih naizgled običnih obiteljskih automobila prešli su sve granice normalnog i očekivanog, u tolikoj mjeri da svaki puta kada se objavi vijest o još snažnijem i još bržem primjerku možemo se samo zapitati dokle. U skladu s time izgledaju i brojke koje opisuju novog (obnovljenog) Audijevog igrača iz navedene kategorije: 390 KS i 480 Nm kao proizvod specifičnog 5-cilindričnog motora obujma 2,5 litara uz prednabijanje, a uz spomenuto ubrzanje tu je maksimalna brzina prema klasičnim njemačkim pravilima igre ograničena na 250 km/h. Što je sasvim ilegalno, ali Audi će usprkos tome uz doplatu rado povećati limit na 280 km/h. Poznavajući karakter Audijevih najsnažnijih modela, dakle onih koje krase RS oznake, i uzimajući u obzir Quattro pogon na sve kotače i S-Tronic prijenosni sustav sa sedam stupnjeva, RS3 će te brojke isporučivati na jedan sasvim uglađen način uz iskoristivost kao jedan od bitnih pojmova koji će cijeniti prosječni vozači koji traže nešto jednostavno za vožnju, ali BRŽE.

 

Prilikom razvoja ovog modela u osnovi baziranog na redizajniranom A3 inženjeri iz Audija nisu samo imali zadatak napumpati brojke, već su uložili određeni napor da neke od njih i smanje, kao što je to masa motora, smanjena za čak 26 kilograma zahvaljujući izdašnijoj upotrebi laganog aluminija. Ovjes je također bio predmet modificiranja pa RS3 sada na popisu dodatne opreme ima adaptivni RS Sport Suspension Plus, a opcija su postali prednji ugljični kočioni diskovi za sve one koji smatraju da standardni čelični diskovi promjera 370 mm obavljaju slab posao. U kabini se nastavlja još jedno poglavlje klasične Audijeve priče koju krase sportska sjedala prekrivena crnom nappa kožom, kožni upravljač s ravnim dnom, te digitalna instrumentna ploča (posebna kod RS modela) poznata i kao virtualni kokpit. Spomenimo još deklariranu potrošnju od 8,3 l/100 km i 189 g/km ispuštenog CO2.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.