x

Juniori od sutra na EP: Cilj je samo jedan - opstanak!

Evropsko juniorsko prvenstvo Evrope počinje sutra u glavnom gradu Slovačke Bratislavi i trajaće sve do 6. augusta.

Među najboljim ekipama do 18 godina naći će se i reprezentacija Bosne i Hercegovine, predvođena selektorom Borisom Džidićem.

 

Bh. tim se na Eurobasketu nalazi u grupi D s domaćom selekcijom Slovačke, aktuelnim prvakom Evrope Francuskom i reprezentacijom Latvije.

 

Naš tim ovog ljeta ima samo jedan cilj. To je opstanak u A diviziji, što sigurno neće biti nimalo lako, jer su mnogobrojne selekcije došle s najjačim mogućim sastavima.

 

Našu selekciju ne treba posebno predstavljati. Nosioci igre na ovom prvenstvu biće Sani Čampara i Njegoš Sikiraš, pa se od njih i očekuje da budu vođe našeg tima na prvenstvu Evrope.

 

Aktuelni prvaci Evrope, selekcija Francuske, stigla je u Bratislavu znatno oslabljena i bez najvećih zvijezda.

 

Mladi francuski košarkaši su mahom otkazivali zbog povreda, pa na našu sreću neće biti fantastičnog Jaylena Hoarda, zatim jednog od najboljih mladi košarkaša Starog kontinenta Sekoua Doumbouye, a otkazali su i Yves Pons, te Joel Ayayi.

 

Ipak, i pored ovih otkaza Francuzi raspolažu odličnim rosterom. Predvodnici ekipe koja je u Bratislavi biće playmaker Yanik Blanc, sjajni bek Sofiane Briki, te Ivan Fevrier i Timothee Bazille koji će biti glavna uzdanica pod košem.

 

Francuska s ovim rosterom nije nepobjediva, ali i pored izostanka najboljih igrača, jedni su od favorita za visok plasman na Eurobasketu.

 

Domaćin Slovačka nikada nije igrala u A diviziji. Ovo će im biti debi među najboljim selekcijama Evrope, a pred svojim navijačima će pokušati da izbjegnu povratak u niži rang.

 

Slovačka ima odličnu timsku igru. Jedan od igrača koji se izdvaja je Jakub Kadasi, ali kvalitetom su Slovaci vjerovatno jedna od najslabijih selekcija na prvenstvu.

 

Treći protivnik našeg tima je Latvija. Prošle godine je ova generacija jedva osigurala opstanak u društvu najboljih selekcija Evrope do 18 godina. 

 

Kao i seniorska reprezentacija, mladi Latvijci igru baziraju na odličnom šutu iz vana, a prva zvijezda ovog tima je 17-godišnji Anrijs Miska. Odlični krilni centar ima fantastične predispozicije za veliku karijeru i on će biti vođa ove selekcije na prvenstvu.

 

Bosna i Hercegovina prvenstvo otvara utakmicom protiv Francuske, sutra od 15:45 sati, a zatim slijede dueli sa Slovačkom (30. juli) i Latvijom (1. august).

 

Izvor: Sportsport.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.