x

Jutarnji čokoladni užici!

Želite li dan započeti na najslađi mogući način, a pri tom se i fino najesti, naš popis čokoladnih doručaka u potpunosti će vas osvojiti.

Samo jedna čokoladna tabla, nekoliko jednostavnih, svakodnevnih sastojaka i najfiniji doručci spremni su za čas.

 

Izraelski naučnici su otkrili da slatki doručak može pomoći kod mršavljenja. Naime, takav doručak sadrži dosta kalorija, ali i proteine i ugljikohidrate.

 

Ukoliko ujutro pojedete nešto slatko, zadovoljićete dnevnu potrebu za slatkim, a organizam će to tokom dana potrošiti.

 

Ujutro je metabolizam najaktivniji, stoga je najbolje ujutro jesti hranu koja će organizmu osigurati potrebnu energiju, a višak kalorija će organizam sagorjeti tokom dana.

 

``Izbjegavanje slatkiša može izazvati dugoročnu psihološku ovisnost o slatkom``, rekao je prof. Daniele Jakubovic.

 

Iako je jutro doba dana kada organizam najuspješnije kontroliše lučenje ghrelina, hormona gladi, doručak treba da bude kvalitetan kako bi organizam imao potreban izvor energije. A, drastične dijete, kojima se zabranjuje unos slatkog i ugljikohodrata nisu zdrave.

 

Sendvič od čokolade

 

Tost s pravom čokoladom? Zaista je moguće i jednostavnije nego ikad. Zaboravite na čokoladne namaze i pripremite sebi najslađi doručak koji možete zamisliti. Koristite kvalitetne čokolade s većim udjelom kakaoa ili one punjene, na primjer karamelom. Dodati možete i voće poput banana ili jabuka. Ne možete pogriješiti.

 

Potrebno vam je:

 

- maslac

 

- 4 kriške hljeba

 

- 100 g čokolade

 

- 1 kašičica šećera

 

- prstohvat cimeta

 

Postupak pripreme: Premažite svaku krišku hljeba maslacem s obje strane. Stavite na vruću tavu i pustite da hljeb lagano poprimi boju. Na gornju stranu kriške dodajte čokoladu pa preklopite drugom i okrenite na tavi. Pecite dok se čokolada ne otopi, a hljeb postane hrskav. Na kraju pospite mješavinom šećera i cimeta.

 

Čokoladne šape od lisnatog tijesta

 

Za brzi doručak, a opet vizuelno jako zgodan i privlačan, zašto ne biste pripremili popularne medvjeđe šape punjene čokoladom!

 

Sastojci:

 

- ½ kg lisnatog tijesta

 

- 100 g tamne čokolade

 

- 4 kašičice slatke pavlake

 

- kašičica ekstrakta vanilije

 

- razmućeno jaje za premazivanje

 

- 100 g prženih, grubo nasjeckanih lješnika

 

- 100 g bijele čokolade - za ukrašavanje

 

Priprema:

 

Na pari rastopiti čokoladu s pavlakom. Tijesto izrezati na kvadrate veličine 10 cm. Na sredinu svakog kvadrata staviti dio rastopljene čokolade, malo lješnika i preklopiti tijesto te ga dobro pritisnuti prstima; možete ga po rubovima premazati razmućenim jajetom kako bi se bolje zalijepilo. Pripremljeno tijesto (napunjeno) sa strane koja je spajana zarezati na pet jednakih dijelova (od otprilike jedan cm) i tijesto malo raširiti od krajeva prema sredini (dio tijesta gdje nema spoja) kako bi dobili oblik šapice, pa premazati ih jajetom. Zagrijati rernu na 180 stepeni i poslagati pripremljeno tijesto na lim obložen papirom za pečenje i peći 18-20 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnu boju.  Rastopiti na pari bijelu čokoladu te svaku šapicu posipati s malo lješnika i ukrasiti bijelom čokoladom.

 

Dvostruko čokoladne američke palačinke

 

Ko može odoljeti finim američkim palačinkama, tako prozračnim, mekim, spužvastim, a sočnim? Sjajan desert za prste polizati spreman je prije nego što možete zamisliti.

 

Potrebno vam je:

 

- 170 g brašna

 

- 45 g kakaoa u prahu

 

- 6 kašičica šećera

 

- 1 kašičica praška za pecivo

 

- 250 ml mlijeka

 

- 3 kašičice otopljenog maslaca

 

 - 2 jajeta

 

- 100 g nasjeckane bijele čokolade

 

- prstohvat cimeta

 

Priprema: Pomiješajte brašno, kakao u prahu, šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli. U drugoj posudi pomiješajte mlijeko, jaja i maslac. Sjedinite suve i mokre sastojke. Pustite da se povežu, a zatim odmorite smjesu barem pet minuta. Zagrijte tavu i otopite kockicu maslaca. Dodajte smjesu u manjoj količini. Neka palačinke budu nešto deblje i manje od klasičnih. Dok se peku, otopite bijelu čokoladu. Začinite je cimetom. Palačinke slažite jednu na drugu na tanjir i svaku premažite s malo maslaca, a zatim dodajte kašičicu otopljene bijele čokolade.

 

Hljeb od tikvica i čokolade

 

Kvalitetna tamna čokolada, orasi i tikvice doprinijeće sočnosti pa će vaš hljeb biti idealan uz tek pokoji voćni ili kremasti dodatak. Možete ga kombinovati s džemom od smokve ili marelice, a ukusan je i sam za sebe. Za doručak, međuobrok, ručak na poslu ili slatku večeru, ovaj hljeb idealna je poslastica za svaku priliku.

 

Potrebno vam je:

 

- 3 šoljice ribane tikvice

 

- 2 šoljice brašna

 

- 3 kašičice kakaoa u prahu

 

- 1 prašak za pecivo

 

- 1 kašičica soli

 

- ½ šoljice oraha

 

- 1½ šoljica tamne čokolade

 

- 3 kašičice otopljenog maslaca

 

- ½ šoljice mlijeka

 

- 1 kašičica limunovog soka

 

- 1 jaje

 

- ½ šoljice šećera

 

Priprema: Zagrijte rernu na 180 stepeni. Ribane tikvice pomiješajte s brašnom, kakaom u prahu, praškom za pecivo i soli. Pomiješajte pa dodajte orahe i čokoladu. Zasebno pomiješajte maslac, mlijeko i limunov sok. Dodajte jaje i šećer pa miksajte dok se ne poveže. Pomiješajte dvije smjese i prebacite ih u kalup. Pecite oko sat, a nakon što hljeb izvadite iz rerne pustite ga da miruje još nekih 15 minuta.

 

Izvor: Nezavisne.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.