x

KAKAV BORAC! Beba s pola srca preživjela moždani udar, 9 operacija, 3 oživljavanja i ne predaje se!

Sindrom hipoplastičnog lijevog srca naziva se još i sindrom nerazvijene lijeve komore. Glavni zadatak lijeve komore je pumpanje krvi prema tijelu. Normalni protok krvi ne može da se održi ako su lijeve srčane šupljine i zalisci nedovoljno razvijeni ili potpuno odsutni. Većina djece rođene sa ovakvom manom umire.

Liječenje se sastoji u hirurškoj korekciji i to u više navrata. U suprotnom, potrebno je presađivanje srca. Sindrom hipoplasičnog levog srca čini 1 odsto prirođenih srčanih mana. 

 

Petnaestomjesečni Džek je iz Hartlepula u Durhamu i već je proveo pola svog života u bolnici gdje je imao četiri otvorene operacije srca i pet drugih operacija. Sada je konačno kod kuće sa svojim roditeljima, ali uskoro će morati da ide na transplantaciju srca.

 

On takođe pati i od moždanih udara i dosad su ga već tri puta oživljavali. 

 

Džek  se nekim čudom odlično oporavlja. Nedavno mu je po prvi put uklonjena cijev za hranjenje. Sada je na kućnoj njezi s roditeljima.

 

``Prošao je kroz toliko toga u tako malo vremena, ali drži se sjajno``, rekao je Džekov otac Kris Stivens (30). 

 

``Znali smo o njegovom stanju prije nego što se rodio, a nakon rođenja prvih pet mjeseci svog života proveo je u bolnici.``

 

``Trebao je da ima otvorenu operaciju srca kada je bio samo nedjelju dana star, a još tri je imao od tada. Džej je bio težak samo 1,9 kilograma kad je rođen, a njegovo stanje usporilo mu je razvoj. Bilo je jako teško gledati ga kako tako dugo leži u bolničkom krevetu okružen mašinama i cevčicama. Ali, znali smo da je to za njega najbolje, a on se izborio sa svim tim - on je pravi borac``, govori njegov otac Kris, po zanimanju inženjer. 

 

Mali Džek sada je na ivici da učini svoje prve korake i da po prvi put progovori. 

 

``To je doživotno stanje, tako da će mu u nekom trenutku života trebati transplatacija srca, ali hirurzi još ne znaju kada će to učiniti``, kaže njegov otac.

 

Također je svjestan ograničenja koja njegovog sina očekuju u životu: 

 

``On nikad neće biti u mogućnosti da se bavi bilo kakvom napornijom fizičkom aktivnošću``. 

 

Džek je morao da dobija i do 12 različitih lijekova do četiri puta na dan, ali sada su mu potrebna samo tri različita leka koje dobija na špric.

 

``On sada već hoda i sve vrijeme nešto mrmlja, tako da se nadamo da će uskoro reći i svoju prvu riječ. Mi smo oboje tako ponosni na njega - on je vrlo inspirativan dječak``, rekli su Džekovi roditelji.

(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.