x

KAKVA NAS ZIMA OČEKUJE? Spremite se na ovo!

Hladni val koji je u BiH iznenadio i građane i struku sredinom sedmice mogao bi biti zamijenjen toplijim danima i noćima. Kazao je to jučer za „Avaz“ klimatolog Željko Majstorović. Dodao je da trenutno ne može dati dugoročniju prognozu za Balkan te da će ona utanačena na skupu klimatologa jugoistočne Evrope, koji će se sastati krajem novembra. 

Lokalni pljuskovi

 

No, sudeći prema prognozi servisa za pružanje informacija o vremenu AccuWeatheraa, BiH očekuje blaga i poprilično suha zima. 

 

- Temperature u BiH će biti iznad prosjeka za zimski period, naročito u sjevernom, sjeveroistočnom i centralnom dijelu BiH, dok će jug zemlje zaobići padavine. U sjevernim, centralnim i istočnim dijelovima bit će suho s temperaturama višim od prosjeka. Slično vrijeme očekuje se i u zemljama u okruženju - navodi se u prognozi.

 

I dok će, sudeći prema prognozi, građani BiH uživati u zimi, na zapadu Evrope i u Velikoj Britaniji tek slijede problemi, jer će se zemlja suočiti s olujama i lokalnim pljuskovima od decembra do februara, koji će stići sa zapadnog dijela planete, navodi meteorolog servisa Alan Repet (Reppet). 

 

- Očekuje se kiša u abnormalnim količinama u Velikoj Britaniji i Irskoj, što će rezultirati poplavama - rekao je Repet.

 

Francuska, Belgija, Holandija i Njemačka će se suočiti s poplavama. Prognoza ovog servisa kaže i da se očekuju „vjetrovi koji su potencijalno štetni“ početkom novembra, u januaru i februaru. 

 

Mogući odroni

 

- Brisel, Amsterdam, Hamburg i Berlin imat će problem s vjetrovima, a Frankfurt i Štutgart s poplavama. U južnim i jugoistočnim dijelovima Evrope situacija će biti bolja i temperature će biti više od normalnih za zimsko doba. Iako će biti blaga zima u dijelu Evrope od Španije do južne Francuske, očekuju se velike kiše koje mogu uzrokovati poplave u drugoj polovini zime. Na planinama su mogući odroni. Snijeg će kasniti, a samim tim i sezona na Alpama - navodi se u prognozi.

 

Dolaze nam topliji dani 

 

- Nakon hladnog vala koji je zahvatio našu zemlju, sredinom sedmice će doći do razvedravanja i porasta temperatura. Slijede postepena stabilizacija vremena i rast temperatura. Sredinom mjeseca imat ćemo ugodno vrijeme, ali će ono i dalje ostati promjenljivo, sa smjenom kiše i sunca, ali uglavnom toplije nego posljednjih nekoliko dana - zaključio je Majstorović. 

(avaz.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.