x

Kada je crna čokolada štetna?!

Crna čokolada zbog sastojaka korisnih za zdravlje uvijek se preporučuje za konzumiranje prije nego mliječna, čak i na dnevnoj bazi, ali stručnjaci upzoravaju da se obrati pažnja na količinu jer tada čak i ona postaje štetna, piše CNN.

Crna čokolada bogata je kakaom koji ima visok procenat flavnoida, antioksidansa koji sprečavaju oksidaciju holesterola i tako štite krvne sudove, snižavaju krvni kritisak, poboljšavaju kognitivne sposobnosti i vjerovatno snižavaju rizik od dijabetesa.

 

Mliječna čokolada sadrži malu količinu flavonoida, a bijela ih uopšte ni nema. Crna čokolada ima gorak ukus, i što je više flavonoida to je ukus gorči. Upravo je proizvođači uništavaju obradom, da bi bila ukusnija, što ubija zdrave sastojke.

 

``Prženje stvara niz novih aroma, ali tako se uništavaju molekuli u zrnima, a onda uvijek postoji šansa da se uništi i nešto što ne želimo da se uništi, kao što su flavonoidi``, rekao je Met Hartings, profesor hemije na Univerzitetu u Vašingtonu.

 

Iako nivo flavonoida varira od jedne do druge crne čokolade, ona je uvijek zdraviji izbor od mliječne. Bogata je mineralima kao što su kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum, dok stearinska kiselina nema nikakav uticaj na zdravlje.

 

Ukoliko je uzimate svakodnevno, vrlo je važno je da to budu male doze, i kod biranja čokolade, važno je uzeti onu sa najmanje 60 procenata kakaoa.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.