x

Kada u stvari počinjemo da starimo?!

Biti u srednjim godinama danas i prije nekoliko decenija nije ista stvar. S produženim životnim vijekom duže smo mladi pa žene ulaze u srednje životno doba sa 45, a muškarci sa 43, dok će djeca rođena oko 2010. u prosjeku doživjeti 94 godine.

Naime, istraživanje britanske administracije pokazalo je da su muškarci rođeni 1920. u prosjeku živjeli 74 godine, a oni rođeni 1970. doživjeli su u prosjeku 86 godina. S obzirom na to, dječaci rođeni u ovoj dekadi u prosjeku će doživjeti 91,6 godina. 

Granica je pomjerena i za žene. Tako je sa 79 godina skočila na 90, a očekuje se da će iznositi 94 godine. 

U izvještaju britanske vlade stoga stoji da se srednje doba za muškarce odsad računa od 43., a za žene od 45. godine. 

Svako ko se približava četrdesetim godinama nema razloga za brigu, rekao je britanski ministar Stiv Veb, jer je ispred četrdesetogodišnjaka još cio život, a toje zaključak analize nevjerovatnih promjena u životnom vijeku. 

Naime muškarac koji je u 60-im godinama prošlog vijeka napunio 40 već je stigao na vrhunac odnosno do sredine života, a očekivalo se da će umrijeti nakon 74. godine života. 

Dječaci rođeni 2010. godine, predviđa se, živjeće u prosjeku 91 godinu. Za žene su te brojke još veće - one koje su 60-ih godina prošlog vijeka napunile 40 u prosjeku su živjele do 79, a djevojčice rođene 2010. u prosjeku će doživjeti 94 godine. 

Srednje doba za žene odsad počinje u 45. godini života, a za muškarce u 43. 

Kada su pak ljude u pedesetim godinama pitali kada će sebe početi da smatraju starima, polovina je izjavila da će početi da se osjeća tako u 70-im, a četvrtina njih u 80-im godinama. 

Nedavno istraživanje je pokazalo da srednje godine obilježava poslijepodnevni san, davanje prednosti udobnosti umjesto stilu i prigovaranje u slučaju umora. Drugi znakovi da se ušlo u srednje godine su preferiranje mirnih noći umjesto izlazaka, ispijanje čaja na izletu ili pak nošenje hrane na putovanje. Osim toga, stručnjaci kažu da službeno počinjemo stariti kada napunimo 50 godina. 

Britanske statistike predviđaju da će 30 posto današnjih dječaka i 39 posto djevojčica doživjeti 100 godina.

Izvor: b92.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.