x

Kafa pomaže da budemo fizički izdržljiviji na treninzima!

Mnogima je šolja kafe potrebna za ``savršen`` početak dana, a stručnjaci sada tvrde da bi ona mogla nam pomogne da budemo fizički izdržljiviji na treninzima.

 

Kofein pomaže da nam vježbanje ``lakše padne``, pospješuje koncentraciju i umanjuje simptome umora, tvrde istraživači i naglašavaju da bi šolja kafe popijena u pravo vrijeme mogla da pomogne da vježbate intenzivnije i duže. 

Studije pokazuju da bi osoba trebalo da popije tri do četiri miligrama kofeina po kilogramu tjelesne težine oko sat vremena prije treninga. Ova količina kofeina pomoći će da u teretani vježbate ćak 30 odsto duže vremena nego inače, poboljšaće motorne vještine i povećaće želju za vježbanjem, odnosno upornost, pokazalo je istraživanje Britanske asocijacije za kafu. 
  
Istraživanja su pokazala da kofein povećava izdržljivost i performanse kada je riječ o vježbama visokog intenziteta, tako što u mozgu ``smanjuje`` signale koji indukuju zamor, a stimuliše proizvodnju energije i oksidaciju masti. 
  
Ipak, stručnjaci upozoravaju da, uprkos svemu tome, kafu ne bi trebalo piti stalno, jer bi pretjerana konzumacija mogla da ima i posljedice poput insomnije, anksioznosti, glavobolje, visokog krvnog pritiska. ``Pretjerana konzumacija kofeina takođe može da uzrokuje nivo homocisteina u krvi, pa i da poveća rizik od srčanih udara, demencije``, rekao je klinički biohemiračar dr. Gil Hart. 
  
Lični trener Jack Branif smatra da je, ipak, dobro piti kafu prije treninga, ali ne pretjerivati u tome. 
  
``Dokazano je da kafa pomaže u gubljenju kilograma, ali morate biti obazrivi jer previše kofeina može da djeluje na adrenalinski sistem i poremeti vam san, poveća nivo hormona kortizola i na kraju dovede do povećanja broja kilograma``. 
  
Trener Branif kaže da je za prosječnu osobu preporučena doza oko 400 miligrama, odnosno četiri šolje kafe dnevno, i da ova količina neće ostaviti nikakve negativne posljedice na organizam.

 

Izvor: 24sata.info/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.