x

Kako da ostanete vitki i mladi!

Promjenite svoje navike u ishrani i osigurajte sebi vitko tijelo, zdravlje i mladalački izgled...

Imajte na umu da namirnice koje svakodnevno koristimo u ishrani mogu biti s jedne strane izvanredno blagodarne, a s druge i veliki „age neprijatelji“. Istraživanja ishrane našeg stanovništva pokazala su veću zastupljenost masnoća u obrocima (iznad fizioloških potreba organizma), veću upotrebu mesa (prije svega svinjetine, govedine, junetine, mesnih prerađevina), rafinirane (prerađene) hrane niske nutritivne vrednosti i smanjenu upotrebu sirovog voća i povrća. Hrana je veoma opasna zamka, ukoliko ne vodimo računa o njenoj pravilnoj pripremi, kombinaciji i izboru. Ponekad nismo ni svjesni promjena koje se odvijaju u namirnicama u toku njihove pripreme: povećava se energetska vrijednost gotovog obroka, količina masti (masnih kiselina, transmasnih kiselina i holesterola), ali dolazi do smanjenja njene biološko-dijetetske vrednosti.

 

Sve ove promjene u namirnicama - uz svakodnevnu izloženost stresu, smanjenu fizičku aktivnost i nepravilne navike u ishrani - smatraju se odgovornim za višak tjelesne težine i prerano starenje. S obzirom na to da se naše tijelo sa godinama mijenja, neophodno mu je prilagoditi i odgovarajuću ishranu. Mijenjaju se i naše potrebe za kalorijama, a i vrstom namirnica koja zadovoljava nutritivne potrebe organizma.Nutricionisti savjetuju kako da pravilnim izborom hrane ostanete vitalni u svakom životnom dobu!

 

Birajte u svojim dvadesetim:

 

Metabolizam je u svojoj najbržoj fazi. To ipak ne znači da možete pretjerivati kada je u pitanju konzumacija slatkiša, brze hrane i alkohola, koji mogu dovesti do problema sa viškom kilograma.

 

Svježe voće i povrće (minimum 4 porcije dnevno) - pogotovo kivi i paprika, poboljšaće vam imunitet i vitalnost. Bogato je vitaminom C, koji ubrzava proces liječenja akni, utiče na razgradnju masnih ćelija, stimuliše proizvodnju prirodnog kolagena - proteina koji pomažu u održavanju elastičnosti kože.

 

Riba bi trebalo da bude zastupljena na vašem jelovniku minimum jednom nedjeljno. Skuša, tuna, sardela, losos, som... bogati su omega-3 masnim kiselinama, čuvarom kože koji spriječava pojavu prvih bora na licu. Osim toga, ova veoma lako svarljiva namirnica bogata je i esencijalnim aminokiselinama, vitaminima B kompleksa, kalcijumom i fosforom koji dodatno govore o njenom doprinosu vašoj ljepoti.

 

Zeleni čaj -  Do danas su otkrivena brojna ljekovita svojstva zelenog čaja. Posebno se izdvaja po sadržaju antioksidansa, izuzetnog oruđa protiv slobodnih radikala kojim štiti od preranog starenja. I ne samo da će očuvati mladalački izgled vaše kože, već i vitalnost cijelog organizma.

 

Izbjegavajte

 

Šećer, razgradnja šećera i njegovo vezivanje za molekule proteina smanjuje elastičnost kolagena i vrlo štetno djeluje na kožu, što uzrokuje naboranost kože, pojačava pojavu akni i ubrzava starenje.

 

Birajte u svojim tridesetim:

 

Ovo je period u kojem se suočavate sa viškom kilograma nakon trudnoće, kao i gubitkom kalcijuma (kosti postaju podložnije lomovima) i slabljenjem tonusa mišica. Shodno tome predlažemo vam:

 

Jogurt - Kiselomliječni proizvod, sa dodatkom probiotskih sojeva bakterija mliječne kiseline, uspostavlja ravnotežu crevne mikroflore, sadrži beta hidroksimetilglutarat koji spriječava sintezu holesterola i pomaže u gubitku suvišnih kilograma. Osim toga, odličan je izvor kalcijuma koji učestvuje u izgradnji i jačanju kostiju.

 

Žitarice - Svojim bogatim sadržajem biljnih vlakana, poboljšavaju probavu, daju osjećaj sitosti i na taj način znatno pomažu u održavanju zdrave tjelesne mase. Dijetna vlakna ujedno usporavaju i poboljšavaju probavu prostih šećera, odgovornih za stečeni višak kilograma. Odličan su izvor ugljenih hidrata, odnosno skroba, koji se postepeno razgrađuje i organizmu daje energiju neophodnu za obavljanje brojnih obaveza savremene žene.

 

Sjemenke lana i susama - Jedni od najvećih izvora prirodnog lignina, omega-3 masnih kiselina, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma bitnih za oslobađanje energije i ublažavanje simptoma PMS-a (koji su veoma često izraženiji u ovoj životnoj dobi). Sjemenke posipajte po salati od svježeg povrća ili pecivu, a koristite i ulje dobijeno hladnim cjeđenjem sjemenki.

 

Izbjegavajte

 

Čokolada i masna hrana, za kojom najčešće posežemo u toku PMS-a, ne ostavlja velike posljedice na koži. Međutim, ove namirnice bogate su šećerom, zasićenim i transmasnim kiselinama odgovornim za nagomilavanje masnih naslaga.

 

Birajte u svojim četrdesetim:

 

Aktivnost žene postepeno se smanjuje, pa je tijelo podložnije gubitku tonusa mišica i nastanku viška masnih naslaga. Smanjuje se i potreba za kalorijama, a shodno tome umanjite i svoje porcije hrane. Od pomoći će biti i sljedeće namirnice:

 

Soja - Pijte sojino mlijeko, jedite tofu, miso ili je ubacite u gotovo jelo, a ona će vas „nagraditi“ fitoestrogenom, biljnim hormonom (imaju estrogenski efekt) koji ublažava prve znakove menopauze i simptome klimakterijuma.

 

Bobičasto voće - Borovnica, brusnica, kupina, malina… bogati antioksidansima koji umanjuju uticaj slobodnih radikala (agresivne materije iz ljudskog organizma i okoline) usporavajući proces starenja, odlažu nastajanje bolesti i pomažu u zadržavanju mladalačkog izgleda. Jedna šaka ovog voća dnevno sasvim će zadovoljiti potrebe.

 

Alge: spirulina, kombu, nori, arame… izuzetno bogate mineralima (kalcijum, fosfor, gvožđe, jod, magnezijum, natrijum), vitaminima (A, B1, B12 i C), proteinima i lako svarljivim ugljenim hidratima, kombinujte sa povrcem i svim vrstama integralnih žitarica. Za uzvrat odbraniće vas od kancerogenih oboljenja, usporiti pojavu bora, proređivanja kose i prvih znakova starenja.

 

Izbegavajte

 

Ljuta hrana sadrži efikasna anti age sredstva - antioksidanse. Međutim, u četvrtoj deceniji života izraženija je pojava crvenila lica, a visoka temperatura ili ljuta hrana pojačavaju crvenilo i dovede do proširenih i vidljivih kapilara na vašem licu.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.