x

Kako da osvjetlite vrt!

Pravi izbor lampi umnogome će da doprinese lijepom izgledu dvorišta. Kontrast prilikom osvjetljavanja zelenih površina veoma je važan jer prostoru noću daje potpuno drugačiji izgled.

Osnovno pravilo kojeg treba da se pridržavate kada birate rasvetu za baštu je da ono ne smije da bude upadljivo.

 

Zato bi trebalo da se odlučite za pojedinačne lampe i svjetiljke kojima ćete istaći pojedine dijelove vrta.

 

Kontrast prilikom osvjetljavanja zelenih površina veoma je važan jer prostoru noću daje potpuno drugačiji izgled.

 

Posebnu pažnju trebalo bi da posvetite osvjetljavanju lijepih primejraka biljaka, jezerca ili fontane, što će dati poseban ugođaj dok budete uživali u toplim večerima.

 

Skulpture, drveće, žbunje ili leje cvjeća, bolje je osvjetliti sa dva ili više izvora svjetlosti, kako bi se istakao njihov oblik. Trebalo bi staviti po jednu svjetiljku odozdo i odozgo, pod pravim uglom, i dvije bočno pod oštrim uglom.

 

Svjetiljke za drveće bi trebalo da budu namještene tako da se ne vide tokom dana, i mogu da budu maskirane puzavicama ili žbunjem.

 

Ukoliko hoćete da osvetlite klupu ili fontanu, najbolje je da svetlo postavite ispod elementa. Što se tiče jezerceta, loptaste, plutajuće svjetiljke pružaju mu dodatnu ljepotu.

 

Svjetiljke ćete odabrati u skladu sa stilom vašeg dvorišta, a od toga zavisi da li ćete birati one od kovanog gvožđa ili modernih materijala.

 

Ipak, bez obzira na stil nije loše imati solarne svjetiljke jer štede struju i čuvaju okolinu.

 

Takođe, izrađene su od različitih materijala, pa se mogu lako uklopiti u željeni stil. Lijepo izgledaju i ukrasne baklje koje se prave od bambusa ili aluminijuma a pune se petrolejom. Ukoliko se odlučite da osvjetlite cijeli prostor, svjetiljke je neophodno da postavite na stubove ili kandelabre.

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.