x

Kako da se riješite herpesa?!

Planirali ste večeras da izađete s momkom ili djevojkom, kad ne lezi vraže, evo užasne groznice na usni! Ne brinite se, nije sve tako crno, jer ova ružna pojava može lako da se spriječi.

Gotovo svako je nekad u životu bio izložen virusu herpesa, ali ne razvije se kod svih u akutnu infekciju. Ako spadate među one koji sa svakim padom imuniteta osjećaju bujanje herpesa, razmislite o alternativnim načinima liječenja, umjesto da zavisite od raznih krema i masti.

 

Jednom kad se zarazite virusom herpes simpleksa, postajete nosilac tog virusa, a možete ga drugima prenjeti poljupcem, fizičkim kontaktom, pa čak i oralnim seksom!  

 

Virus stvara male, bolne mjehuriće ili lezije u ustima, a simptomi znaju da potraju od jedne do tri nedelje.

 

Najčešće će se javiti pod uticajem stresa, bolesti, opekotina od sunca ili umora. I premda se ne može izliječiti, osobe koje muči ovaj virus obično se snadbijevaju antibakterijskim mastima koje pomažu da se ubrza proces izliječenja i smanje simptomi.

 

Prirodni ljekovi za herpes simpleks su:

 

Ehinaceja

 

Brojna istraživanja dokazala su da je echinacea imunostimulans koji povećava nivo faktora koji smanjuju upalne procese, kao što su interleukini i interferoni, pospješuje zaceljenje tkiva i sprečava nastajanje većih ožiljaka. Klinički je dokazano da djeluje antivirusno protiv herpes simpleksa.

 

Ulje čajnog drveta

 

Ulje čajnog drveta, pokazalo je antimikrobno dejstvo protiv virusa herpes simpleks. Istraživanja pokazuju da smanjuje vrijeme trajanja sa 12 na devet dana.

 

Propolis

 

Propolis sadrži antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Vjeruje se da ima protivupalno i anestetičko dejstvo, ali je i stimulator imuniteta.

 

Cink i vitamin C

 

Klinička istraživanja pokazuju da dopuna cinka i vitamina C, uzeta oralno, može smanjiti simptome herpesa. Vitamin C povećava nivo glutationa, proteina koji služi izgradnji aminokiseline koja snažno djeluje protiv virusa. Spoljna primjena rastvora cink sulfata takođe se pokazala efikasnom i za ublažavanje simptoma i za spriječavanje ponovnog pojavljivanja herpesa.

 

L-Lizin

 

L-Lizin luči aminokiselinu arginin koja podstiče rast virusa. L-Lizin je esencijalna aminokiselina koju ljudsko tijelo ne proizvodi samostalno. Lizin se može uzeti kao izolovani dodatak ishrani, ali je najbolji onaj koji je asimiliran u hrani. Takođe može pomoći da se smanji broj ponavljanja infekcije i skrati trajanje.

 

Uzimajući lizin kao dodatak (1-3 grama dnevno) ili uzimajući više različitih vrsta lizina u ishrani (iz namirnica kao što su meso: piletina, ćuretina, riba, pogotovo sardine, jaja, jogurt i svježe mahunarke) možete ubrzati vrijeme oporavka. A takođe je potrebno u ishrani smanjiti namirnice koje su bogate argininom (kao što su kafa, čokolada, orašasti plodovi i sjemenke; orasi, bademi, lješnici, kikiriki, rogači, luk, bijeli luk i citrusno voće).

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.