Kako da spremite grčku baklavu?!
Sočni i slasni kolači, baš kao iz poslastičarnice.
Sastojci: 500 g tankih kora
Šerbet: 6 dl vode, 500 g šećera i 1-2 limuna.
Fil: 150 g šećera, 2,5 dl vode , 2-3 kašike griza i 250-300 g oraha.
Priprema:
Napravite šerbet: vodu i šećer prokuvajte i ohladite, dodajte tanko sječene kolutove limuna. Za fil prokuvajte šećer, vodu i griz, skinite s vatre i dodajte orahe, promiješajte. Kore presjecite na dva dijela po dužini, filujte ih i motajte u trouglove (bitno je da fil ne iscuri tokom pečenja). Poslažite u podmazan pleh, svaku baklavu namažite s malo ulja. Prekrijte korom, ako je preostala i pecite dok ne porumeni, skinite koru i još malo dopecite.
Vruće baklave prelijte hladnim sirupom. Ohladite prije služenja.
Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.