x

Kako da spremite grčku baklavu?!

Sočni i slasni kolači, baš kao iz poslastičarnice.

Sastojci: 500 g tankih kora

 

Šerbet: 6 dl vode, 500 g šećera i 1-2 limuna.

 

Fil: 150 g šećera, 2,5 dl vode , 2-3 kašike griza i 250-300 g oraha.

 

Priprema:

 

Napravite šerbet: vodu i šećer prokuvajte i ohladite, dodajte tanko sječene kolutove limuna. Za fil prokuvajte šećer, vodu i griz, skinite s vatre i dodajte orahe, promiješajte. Kore presjecite na dva dijela po dužini, filujte ih i motajte u trouglove (bitno je da fil ne iscuri tokom pečenja). Poslažite u podmazan pleh, svaku baklavu namažite s malo ulja. Prekrijte korom, ako je preostala i pecite dok ne porumeni, skinite koru i još malo dopecite.

 

Vruće baklave prelijte hladnim sirupom. Ohladite prije služenja.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.