x

Kako da tačno izračunate koliko vam mesa treba za roštilj!

Na roštilju možete da pečete praktično sve što poželite ipak, neke stvari su bolje od drugih i lakše ih je pripremiti.

Prvi maj nam je pred vratima, a to znači da je roštiljanje u prirodi s porodicom i društvom neizbežno kada je ovaj praznik u pitanju, pa shodno tome donosimo vam par saveta kako da što lepše organizujete roštilj. I naravno, još samo lepo vreme da nas posluži i dobar provod je zagarantovan.

 

Da bismo našim čitaocima olakšali pripreme za prvomajski roštilj i izbor mesa, ekipa Telegrafa je obišla nekoliko beogradskih mesara i saznala mnogo korisnih stvari.

 

Za početak kako biste znali koliko mesa da kupite evo vam podatak za poređenje – 200 grama mesa je pljeskavica ili 5 ćevapa na ulici.

 

Računajte na 300 grama po osobi ako ste gladni, a ako ste ceo dan napolju onda može i malo više. Sve preko 500 grama po osobi nije preporučljivo, ako ne želite da bacate hranu.

 

Na roštilju možete da pečete praktično sve što poželite ipak, neke stvari su bolje od drugih i lakše ih je i spremiti. Evo ih 3 vrste mesa sa kojima sigurno nećete pogrešiti čak iako vam je ovo prvi roštilj koji spremate.

 

Ćevapi, najlakše meso za pripremiti na roštilju, bitno je samo da ravnomerno okrećete i ne možete pogrešiti. Isto važi i za pljeskavice.

 

Svinjski vrat, po mnogima najukusniji, uz malo vegete zagarantovano dobar. U mesarama su nam rekli da ako je muško društvo u pitanju, često samo kupe ovu vrstu mesa.

 

Pileća krilca, sve vam je jasno, jeftini, mali i slatki zalogaji. Osim krilca uzima se i belo pileće meso, samo posebno treba voditi računa da komadi ne budu pretanko isečeni.

 

– Prvom maju se najviše raduje omladina, deca od 15 do 20 godina. Čak su možda srednjoškolci najbolji kupci, neretko nam dođe ekipa od 10-15 klinaca i svi donesu po 500 dinara, 1000 do 2000 ostave za piće, a za ostatak novca kupe meso za roštilj, desi se nekada da uzmu i do 10 kg mesa – pričaju nam u mesnici na Novom Beogradu.

 

Što se tiče mariniranog mesa za roštilj, mišljenja su podeljena, uglavnom većina smatra da za dobro i sveže meso nije potrebna marinada, ali ako već neko insistira na tome onda je svakako bolje da je sami kod kuće pripremimte, nego da kupujete gotovo marinirano meso.

 

Ako se ipak odlučite za ovu opciju, onda je  dovoljno da meso marinirate uveče, da prenoći, a obavezno ga držati u frižideru. Treba biti oprezan i prikom pečenja, jer se marinirano meso lepi za roštilj i veći je rizik da “izgori”.

 

– U marinadu se uglavnom stavlja meso koje je pred istekom roka i već je promenilo i izgled i ukus, pa to dođe kao jedna vrsta kamuflaže. Slično je i sa ćevapima, uvek ih treba kupovati na proverenom mestu, nikada ne možete biti sigurni šta se krije iza mlevenog mesa, a to su uglavnom ostaci, neretko i otpad. Mi meso meljemo na licu mestu, a ćevape i marinirano meso nemamo u ponudi – rekao nam je mesar Zoran Mitrović, iz mesare na pijaci na Zelenom vencu.

 

Gospodin koji je čekao u redu je na kraju naše priče zaključio – lako za meso, pazite da vam pivo ne zafali!

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.