x

Kako ispeći fine američke palačinke?!

Teško da itko može odoljeti lijepo pečenim, mekanim i slasnim američkim palačinkama. Idealne za doručak, večeru, međuobrok – upravo su palačinke mnogima omiljeno jelo. No činjenica je da iz nekog razloga ne uspijevaju baš svaki put.

Ako muku mučite s pečenjem slatkih, malih i okruglih američkih palačinki – ovi savjeti su upravo za vas.

 

Količina je važnija od kvalitete

 

Za nešto tako suptilno, kao što su palačinke, kvaliteta sastojaka iznimno je važna, čak i prašak za pecivo koji je odgovoran za stvaranje mekanih palačinki. Prašak za pecivo ne bi smio biti stariji od šest mjeseci. U protivnom prašak za pecivo neće odraditi svoj posao, a to je povećanje volumena palačinke kada dotakne vruću tavu. Što se tiče `mokrih` sastojaka, sjajna je mlaćenica. Naime, kiseline iz mlaćenice reagiraju s praškom za pecivo što palačinkama daje dodatan volumen. Ako imate samo mlijeko na raspolaganju, dodajte iscijeđeni limun prije nego što umiješate suhe sastojke – naime, kiselost je itekako bitna za dobre palačinke, piše Yahoo.com.

 

Miješate sve dok ne nestane i posljednja grudica

 

Grudice u palačinkama su posve uredu. Naime, smjesu valja miješati sve dok se suhi i vlažni sastojci posve ne sjedine. To znači da je smjesu potrebno miješati dok ne nestanu posljednji tragovi brašna, ali grudice mogu ostati. Naime, ako smjesu previše miješate, gluten će se osloboditi iz brašna te tijesto učiniti žilavim.

 

Smjesu radite unaprijed

 

Ovo ni u kojem slučaju nije dobra ideja, a smjesu nemojte raditi večer prije pečenja palačinki. Naime, stvar je u kvascu koji počinje raditi svoj posao čim dođe u kontakt s mokrim sastojcima, a što dulje smjesa stoji, to će kvaščev učinak biti sve manji i manji. Ako palačinke ispečete odmah, bit će mekane i prozračne.

 

Koristite tavu za pirjanje

 

Kada se radi o pečenju palačinki, tave sa zakrivljenim visokim rubom nisu poželjne. Najbolje je koristiti pliće tave s debljim dnom. Naime, ako je tava pretanka, palačinke će gorjeti. Širina je također prilično važna, jer ako je premala, bit će jako teško okretati palačinke.

 

Maslac je uvijek bolji izbor

 

U slučaju palačinki, najbolje bi bilo izbjegavati maslac jer on vrlo lako gori, posebice kada pečete nešto dulje. Stoga je u svakom slučaju bolje koristiti biljnu ulje.

 

Odmah u smjesu ubacujete čokoladne mrvice, bobičasto voće i banane

 

Svatko voli palačinke s drugačijim dodacima, no nužno je držati se određenih pravila. Čokoladne mrvice i bobičasto voće vrlo vjerojatno će se zalijepiti za tavu i zagorjeti. Ako baš želite ispeći palačinke s dodacima, prvo na tavu stavite smjesu, i tek kada se palačinka ispeče s jedne strane, lagano po vrhu pospite čokoladu ili bobice i nakon toga ispecite palačinku do kraja. Banane će se pak s druge strane karamelizirati dok se palačinke peku, stoga su one savršen dodatak.

 

Palačinke okrećete čim vidite mjehuriće na površini

 

Ovo je vrlo česta pogreška, a mnogi smatraju kako je upravo to koristan `trik`. Naime, palačinke treba okretati kada ugledate mjehuriće, ali tek kada ti mjehurići prsnu i formiraju otvorene rupice na površini palačinki.

 

Svaka palačinka na hrpi se broji

 

Prvih nekoliko palačinki neka vam posluže kao `test` – koristite ih kako biste regulirali jačinu topline, ispraksirali se u pečenju te otkrili hladne i vruće točke na tavici. Izvježbajte se na prvih nekoliko palačinki pa će one kasnije biti dobre, oblikom, izgledom i strukturom.

 

Palačinke polijevate kukuruznim sirupom s visokim udjelom fruktoze

 

Nakon što ste napravili savršeno mekane palačinke, čisti grijeh ih je preliti smeđim sirupom za palačinke koji dolazi u plastičnoj boci. U tom slučaju radije se odlučite na stopostotni javorov sirup. Isto tako možete preliti i s malo otopljenog maslaca.

 

Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.