x

Kako izbjeći nekvalitetno zamrznuto meso!

Nedavne javne polemike o kvaliteti zamrznutog mesa samo su još jedan poticaj da razmislimo o tome što zapravo jedemo i koliko je kvalitetna hrana koju često preskupo plaćamo.

Dakle prilikom svake kupovine morate se naoružati strpljenjem te se potruditi detaljno pročitati deklaracije, često ispisane sitnim slovima pa su mnogima za taj proces potrebne i naočale.

 

Koliko je zamrznuto meso s isteklim rokom trajanja opasno za zdravlje, objasnila nam je dr.sc. Ivančica Kovaček s Odjela za mikrobiološke analize hrane i predmeta opće uporabe Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar:

 

`Što se tiče mikrobioloških pokazatelja, sve ovisi o početnom broju bakterija. Ukoliko je on bio nizak zamrzavanjem na -18 Celzija, bakterije se neće moći razmnožavati na tako niskoj temperaturi, ali samo u slučaju pravilnog skladištenja.` Dodala je da inače može doći do promjena koje se odnose na kvalitetu, ali bi za točnu procjenu opasnosti trebalo napraviti analizu rizika ovisno o vrsti mesa i duljini roka trajanja, početnog broja mikroorganizama, uvjeta skladištenja i slično.

 

Na deklaraciji je datum s rokom trajanja namirnice i to je ono prvo što trebate provjeriti prilikom kupovine smrznutog mesa. Na deklaraciji također mora biti vidljivo porijeklo mesa, a pogledajte i kakva mu je boja. Učini li vam se bilo što sumnjivo, radije odaberite nešto drugo.

 

Za razliku od svježeg mesa, na kojem su puno lakše vidljive sve neželjene promjene, često se može dogoditi da shvatimo da je smrznuto meso pokvareno tek kada se odmrzne. To ćete najprije prepoznati po mirisu, ali i po čudnoj boji. No dr.sc. Ivančica Kovaček upozorava da se ovakve promjene mogu dogoditi i dok kuhate pa ako ste baš kupili zamrznuto meso, obratite pažnju na to i tijekom obrade.

 
Izvor: tportal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.