x

Kako izgleda balansirana prehrana?!

Kako biste razumjeli važnost pravilne prehrane i potrebu tijela za odgovarajućim nutrijentima, podsjetite se kakva je njihova uloga u vašem tijelu

Za pravilan rast i razvoj tijelo zahtijeva brojne nutrijente pa je, uz unos ugljikohidrata, proteina, masti i vode, posebno važan dovoljan unos vitamina i minerala.

 

Ugljikohidrati su glavni izvori energije te 45 do 65% kalorija unesenih tijekom dana treba biti iz ugljikohidrata, pri čemu je bitna kombinacija jednostavnih i složenih ugljikohidrata. Dio unesenih ugljikohidrata koristi se za energiju, dio se pohranjuje u obliku glikogena u jetri i mišićima, a preostali dio pretvara se u mast, što želite izbjeći pa trebate pripaziti na unos ugljikohidrata.

 

Osnovna zadaća proteina je izgradnja i obnavljanje tkiva i organa, a kao energetski izvori koriste se samo u slučaju smanjenog unosa ugljikohidrata ili gladovanja. Građeni su od esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina. Esencijalne aminokiseline organizam ne može sam proizvesti pa ih moramo uzimati kroz hranu.

 

Masti su, nakon ugljikohidrata, najvažniji izvor energije, a osim energetske, u organizmu imaju i druge važne uloge, u njima su otopljeni vitamini A, D, E i K, važne su za zaštitu protiv infekcija te za elastičnost kože.

 

Voda ima brojne važne uloge u tijelu - prijenosnik je hranjivih tvari, pomaže probavi i apsorpciji, ima važnu ulogu pri eliminaciji toksičnih nusprodukata, podmazivanju zglobova, popunjavanju volumena krvi i hlađenju tijela. S obzirom na sve to, pravilna nadoknada tekućine je iznimno važna.

 

Vitamini i minerali su u organizmu prisutni u malim količinama, ali bez njih nije moguć normalan rast i razvoj te se zato moraju unositi kroz hranu, redovito i u dovoljnim količinama.

 

Kako je dnevne potrebe organizma za hranjivim tvarima teško zadovoljiti svakodnevnom prehranom, danas sve više ljudi koristi Multipower dodatke prehrani u cilju postizanja željenih rezultata. Multipower dodaci prehrani osiguravaju balansiranu mješavinu nutrijenata koji su tijelu potrebni u odgovarajućem obliku.

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.