x

Kako izgleda jedna od najmanjih kuća na svijetu?!

Renzo Piano, talijanski arhitekt poznat po dizajniranju najvećeg evropskog nebodera, londonskog The Sharda, vratio se staroj strasti - izrađivanju mikro-zgrada, piše Daily Mail.

Njegova mikro-kuća ``Diogen`` zauzima samo 7,5 kvadratnih metara, no ima sve potrebno za ugodan boravak u njoj, a ime je dobila po grčkom filozofu koji se oko 320. godine prije nove ere odrekao luksuza i društvenog života kako bi živio u velikoj keramičkoj bačvi. 
 
Interijer ``Diogena`` podijeljen je u dva dijela: dnevna je soba u prednjem dijelu, a u njoj se nalazi kauč na razvlačenje, sklopivi stol sa stolicama te spremišni odjeljci. 
 
Drugi dio kućice zauzima mala kuhinja s električnim štednjakom i hladnjakom, tuš-kabina i WC. 
 
Ova je neobična građevina trenutno smještena na Vitra Campusu u Njemačkoj, a cijena joj iznosi 17.200 funti. 
 
Opremljena je solarnim panelima koji je napajaju električnom energijom, a ima i spremnike za kišnicu koju pretvaraju u vodu za piće, piše Index. Napravljena je od drva te zatim presvučena aluminijskim pločama. 
 
Piano je počeo dizajnirati mikro-zgrade još davnih 1960.-ih godina, a na ideju izgradnje ``Diogena`` došao je 2009. arhitektonski časopis Abitare. Rohl Fehlbaum, predsjednik Vitre, odobrio je zatim Pianu ostvarivanje projekta.

Izvor: 24sata.info/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.