x

Kako mršati prema obliku svog tijela?!

Za našu građu tijela `kriva` je genetika`, no ipka možemo svjesno birati koju ćemo težinu imati i kako ćemo izgledati

Svatko od nas ima karakterističan oblik tijela (netko je mršaviji, netko puniji, nešto s više mišića, a drugi mlohaviji, netko jačeg gornjeg dijela, a drugi izraženiji bokova i noga…) koji određuje i osobine našeg metabolizma ali i fizičke sposobnosti.

 

Belgijski su nutricionisti osmislili dijetu namijenjenu za različite tipove građe – jer o tome zapravo ovisi nakupljanje masnoća na određenim dijelovima tijela.

 

Okrugli ili jabuka

 

KARAKTERISTIKE: Gornji dio tijela nešto je naglašeniji, a poprsje i struk veći od kukova (izražajniji trbuh).

 

PREHRANA: Osobe koje imaju nešto veći trbuh izlučuju više inzulina (imaju sporiji metabolizam pa se masnoća nakuplja, posebno na abdomenu i trbuhu) te trebaju izbjegavati ugljikohidrate i šećere, a jesti više proteina i vlakana. Vlakna se nalaze u povrću, voću, žitaricama, grahoricama korijenima…, a proteini u mesu peradi (puretina, piletina), lososu ili u crvenom mesu.

 

Unos svih životinjskih masnoća treba svesti na minimum. Za doručak jedite cjelovite žitarice s voćem, posebno citrusima, jabukama i medom. Tijekom dana birajte obroke od ribe, soje, orašastih plodova… jer sadrže omega 3-masne kiseline, koje sprečavaju kardiovaskularne bolesti, kojima ste zbog građe skloniji od drugih! Za desert pojedite papaju (ona se ne taloži na struku), a u pauzi grickajte mrkvu.

 

Pijte mineralnu ili negaziranu vodu, voćne ili biljne čajeve, bez šećera ili umjetnih sladila, eventualno s malo meda po želji!

 

PROGRAM MRŠAVLJENJA: Posebnu pažnju posvetite vježbama za mišiće abdomena, barem dva do tri puta na tjedan. Modificirani i standardni sklekovi, te razne vrste vježbi za donje i donje trbušne mišiće (trčanje, rolanje, biciklizam) pomoći će da se riješite viška oko trbuha. Preporučuje se i detoksikacija, te dodaci prehrani za bolju probavu i topljenje masnoća!

 

Poznate zvijezde koje imaju oblik tijela jabuke: Jennifer Hudson, Catherine Zeta-Jones, Jessica Simpson, Angelina Jolie.

 

Kruška ili trokut

 

KARAKTERISTIKE: Donji dio tijela znatno je jači i naglašeniji od gornjeg, a bokovi širi od struka i poprsja!

 

PREHRANA: Vaš metabolizam izlučuje manje inzulina, pa se masnoća najviše nakuplja u predjelu bokova, stražnjice i bedra, a to znači i više celulita od drugih! Birajte manje obroke s kaloričnijom hranom poput krumpira, tikvica, repe… Smanjite na minimum masniju hrane, bogatu ugljikohidratima i proteinima (svježi kravlji sir, nemasna riba, smeđa riža, kruh od cjelovitih žitarica, zelena salata, svježe začinsko bilje…), a uživajte u obilju rajčica – njihovi aktivni sastojci toniraju kožu i pomažu u regeneraciji, ubrzavaju metabolizam i pomaže u mršavljenju. Jedite puno voća i pijte svježe iscijeđene prirodne sokove.

 

PROGRAM MRŠAVLJENJA: Svaki dan odradile neku tjelesnu aktivnost! Barem za hodanje nemate izgovor, a preporučuju se trčanje, čučnjevi, preskakanje vijače te vježbe za bedra i stražnjicu. Kada uđete u formu, na noge stavite dodatne utege. Priuštite si dekotkikaciju te anticelulitne masaže protiv tvrdokornog celulita.

 

Poznate zvijezde koje imaju oblik tijela kruške: Kim Kardashian, Beyoncé, Rihanna, J. Lo, Alicia Keys, Adele, Shakira, Christina Aguilera.

 

Pješčani sat

 

KARAKTERISTIKE: Poprsje i bokovi su približno iste širine, a struk znatno tanji

 

PREHRANA: Za vas je utješno da možete lako izgubiti kilograme ako smanjite porcije jela! Morate limitirati ugljikohidrate, slatko i orašaste plodove, a u svakodnevnu prehranu uključiti lako razgradive proteine i jaja, kuhana pileća i pureća prsa bez kože i drugo nemasno meso, nemasni sir i mlijeko, te naravno čim više svježeg zelenog povrća (probavu potaknite konzumiranjem brokula i jogurta)!

 

PROGRAM MRŠAVLJENJA: Za vaš tip građe nisu potrebne vježbe snage, nego kardio i aerobne vježbe poput trčanja, brzog hodanja, plivanja, bicikliranja i rolanje. NUspješno će djelovati i detoksikacija te preparati za sprječavanje apsorpcije ugljikohidrata i topljenje masnoća.

 

Poznate zvijezde koje imaju oblik tijela pješčanog sata: Halle Berry, Scarlett Johansson, Salma Hayek, Sofia Vergara, Marilyn Monroe, Sofia Lauren, Kate Winslet.

 

Ravnalo ili daska

 

KARAKTERISTIKE: Ne postoji uočljiva razlika između bokova, grudi i struka!

 

PREHRANA: Iako biste željeli ‘nabaciti’ koji kilogram, zapravo se teško debljate (na čemu vam svi ostali zavide). Imate slobodu kod odabira hrane, ali preporuča se zdrava i uravnotežena prehrana – više kompleksnih ugljikohidrata i bjelančevina. Umjesto slatkiša odaberite svježe voće ili povrće.

 

PROGRAM MRŠAVLJENJA: Proporučuju se vježbe snage, a manje vježbe izdržljivosti. Radite sklekove, trčite, plivajte a izbjegavajte vježbe koje mogu stvoriti nelagodu u leđima. Detoksikaciju temeljito čisti tijelo od toksina a dodaci prehrani sprječavaju apsorpciju ugljikohidrata i pospješuju bolji rad probave.

 

Poznate zvijezde koje imaju oblik tijela ravnala: Keira Knightley, Cara Delevigne, Kelly Ripa, Victoria Beckham.

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.