x

Kako na prirodan način ublažiti menstrualne bolove?!

Deset je prirodnih lijekova koji ženama u toku menstrualnog ciklusa mogu pomoći sa grčevima, nadutošću i donijeti bolje raspoloženje.

Jedite zeleniš

 

Zeleno povrće je dobar izvor kalcijuma i magnezijuma koji pomažu opuštanju mišića i na taj način ublažavaju grčeve. Ishrana bogata lisnatim zelenilom kao što su spanać i kelj povećaće nivo kalcijuma i magnezijuma, a ovo povrće takođe djeluje i kao diuretik, te tako pomaže ublažavanju nadutosti. Zeleniš je bogat i vitaminom K koji spriječava pretjerano krvarenje.

 

Izbjegavajte brzu hranu

 

Osjećaj nakon što pojedete gomilu pizze i bombona neće dugo trajati, a slana hrana će pogoršati nadutost, dok šećer i zasićene masti povećavaju nivo estrogena koji je odgovoran za simptome PMS-a. Ako morate posegnuti za slatkišima, neka to budu opcije bogate vlaknima koje će pomoći probavi.

 

Tropsko voće

 

Žitaricama koje jedete za doručak dodajte papaju ili pojedite neko drugo tropsko voće. Papaja je, naprimjer, bogata karotenom, te vitaminima A i C, kao i enzimom papinom, koji pomaže u regulaciji menstruacije.

 

Izađite na sunce

 

Vitamin D3 značajno umanjuje grčeve, tako da je uvijek zgodno ``uhvatiti`` malo sunca. Ako niste tip za izlazak na sunce u toku menstruacije, uzmite neki suplement koji sadrži ovaj vitamin jer ga je teško naći u hrani.

 

Preznojite se

 

Iako vam se možda čini nelogičnim vježbati u toku menstruacije, upravo je trening ono što vam treba jer vježbanje uzrokuje otpuštanje hormona endorfina, koji ubija bolove i od kojeg ćete se generalno osjećati bolje. Najbolje je barem 30 minuta aerobika ili pokušajte plivati jer plivanje isteže trbušne mišiće i ublažava osjećaj nelagode.

 

Okrenite se sjemenkama

 

Orasi, bademi i sjemenke bundeve su bogate manganom i omega 3 kiselinama, a sve to će pomoći vašem tijelu da se lakše izbori sa periodom bolova.

 

Pijte kao riba

 

Voda je veoma bitna, možete je piti toplu ili hladnu, a alkohol svakako preskačite u danima menstruacije.

 

Ommm

 

Joga je divan način da opustite tijelo i pospješite cirkulaciju. Međutim, u toku menstruacije izbjegavajte pokrete u kojima vam je glava okrenuta prema dolje.

 

Začinite stvari

 

Cimet je izvor mangana i pomaže u otklanjanju grčeva te pospješuje probavu.

 

Svemoguća kamilica

 

Čaj od kamilice će takođe opustiti vaše mišiće te podići nivo glicina u tijelu, što opušta mišiće maternice i otklanja nervnu napetost ili PMS.

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.