x

Kako sačuvati zdravlje tokom putovanja?!

Kada planirate destinaciju preventivno medicinsko planiranje mora da odigra ulogu

Godišnji odmori kucaju na vrata. Još malo pa će početi velika seoba naroda, po domaćim i stranim destinacija. Ne dopustimo da nam loše zdravstveno stanje za vrijeme odmora pokvari sva ta dugo očekivana zadovoljstva.

 

Ako redovno obavljate sistematski pregled, onda je upravo dobro vrijeme za to jedno mjesec do mjesec i po dana prije putovanja. 

 

Doktori mogu otkriti neki potencijalni medicinski problem i savjetovati vas kako postupiti ako se on zaista i pojavi. Ako uzimate neke ljekove, ljekar će propisati dovoljno toga da vam traje kroz čitav odmor izvan vašeg mejsta prebivališta (ako nosite naočare, bilo bi dobro da ponesete i  jedne rezervne!).

 

Kada planirate destinaciju svog godišnjeg odmora, preventivno medicinsko planiranje mora da odigra svoju ulogu. Osobe koje imaju srčane ili plućne probleme, npr, treba da  izbjegavaju zemlje na visokim nadmorskim visinama.

 

Planirajte, ne iscrpljujte se

 

Iscrpljenost stalnim putovanjima je vjerovatno najveći neprijatelj turista, tako da je dobro planirati jedan ili dva dana odmora svake nedjelje, ``ponovo uzeti gorivo`` i napisati sve one razglednice koje skupljate.

 

 ``Morska bolest``, bolest kretanja, koja još od davnina muči putnike, u velikoj mjeri je dovedena pod kontrolu. Najčešće je praćena mučninom, povraćanjem, znojenjem i bljedilom. 

 

To je reakcija na poseban način kretanja: plovidba morem, letenje avionom, vožnja automobilom, autobusom ili sl.  Postoje mnogi djelotvorni ljekovi protiv osjećaja mučnine. Ako putujete brodom, smjestite se u njemu što bliže vodenoj liniji, gdje je valjanje, bacanje najmanje. 

 

Ako ste na palubi, usmjeravajte svoj pogled prema horizontu, kako bi smanjili vrtoglavicu.

 

 putovanje Foto: shutterstock.com

Pokušajte da legnete na ležaljku, smještajući glavu prema nazad. Isto tako, ako vam i let avionom izaziva mučnine, nagnite naslon sjedišta malo prema nazad i oslonite glavu. 

 

Testovi su pokazali da je držati glavu nagnutu unazads, bez obzira na položaj ostatka tijela, od najveće pomoći u borbi protiv ``morske bolesti``.

 

Higijena na prvom mjestu

 

Često pogrešno mišljenje je  da je ``promjena vode`` odgovorna za smetnje u stomaku i crijevima, od kojih nerijetko pate turisti, putnici kad dođu u neki  novi kraj. 

 

U 99 posto slučajeva, proliv je uzrokovan kontaminiranom vodom ili hranom (bakterije, virusi, protozoa). 

Preporučljivo je na putovanjima koristiti vodu kupljenu u bocama.

 

U nekim bliskoistočnim i afričkim zemljama, gdje su nešto niži higijenski standardi, neće biti na odmet malo više pripaziti na porijeklo mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa itd. 

 

Nastojte ne priređivati prebrzo previše iznenađenja svom sistemu za varenje (jaki začini, umaci itd.). Dajte mu malo vremena da se prilagodi. Uputno je ne naglo navaliti ni na voće, jer mnoge vrste voća imaju laksativno dejstvo.

 

Obavezna i preporučena vakcinisanja

 

Za većinu zemalja srednje i južne Afrike, kao i za južnu Ameriku, obavezno je cijepljenje protiv žute groznice.

 

Za iste zemlje, kao i za Daleki Istok, obavezna je antimalarična zaštita (ponijeti sa sobom tablete!). 

 

Bez obzira na destinaciju, uvijek je preporučljivo vakcinisati se hepatitisa B (mogući rizični polni odnosi i prijenos infekcije putem krvi!).

 

Ukoliko se putuje u zemlje nižeg higijenskog standarda, preporučuje se vakcinisanje  protiv hepatitisa A i tifusa. 

 

Blagi disajni i crijevni problemi su najčešće smetnje turista, koje će obično dobro reagovati  na uzimanje puno tečnosti, dijetu, odmor i protok vremena. Razumljivo, u slučaju težeg oboljenja obavezno se javiti ljekaru. 

 

Putovanje treba unaprijed brižljivo planirati. U svom vlastitom interesu obaviti sva zakonom propisana vakscinisanja, osigurati dovoljno odmora, pametno birati hranu piće, uzeti sa sobom potrebne ljekove i uživajte u svom godišnjem odmoru. 

 

Ako je Marko Polo uspio putovati bez svih onih pomoći, koje vama stoje na raspolaganju, onda ćete i vi uspjeti.

 

Izvor: Vijesti.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.