x

Kako se točno izrađuje Audi u Mađarskoj?!

Pogledajmo detaljnije kako se sastavljaju Audi automobili u modernom mađarskom pogonu gdje to marljivo rade ljudi i roboti u savršenoj simbiozi.

Naša susjeda Mađarska, točnije njezin grad Gyor koji je više susjed Slovačkoj nego nama, je poprište stvaranja Audi vozila. Nije to ništa neobično, Audi ima raznih tvornica, ali je konkretno ovo lijepo snimljeno u jednom posjetu. Zaista, Audi tvornica u našem bliskom susjedstvu je ustvari jedna od najnaprednijih iz tehnološke perspektive, a upravo iz nje dolazi moćni i beskompromisni TT RS sa svojih 400 KS.

 

Čisto tehnički gledano, nema nikakve sumnje, dotična Audi supertvornica koja se nalazi u mađarskom Gyoru nudi ono najbolje što danas auto industrija može ponuditi. Dakako, po pitanjima tehnologije same proizvodnje. Ista je na dva milijuna metara kvadratnih dovedena do svog optimuma. Kad se promotri iz perspektive posjetitelja, čišća je od većine naših zdravstvenih ustanova. Taj je subjektivni dojam istovremeno impresivan i deprimirajući, kako  za koga, za tvornicu ili našu stvarnost. Ono što očevidci tvrde bi se najbolje moglo opisati onako kako mi to volimo zdravoseljački reći – da se može jesti i s poda.

 

Serijska proizvodnja druge generacije TT RS Audija (coupe i roadster) je započela u Mađarskoj u kolovozu 2016. godine. Valja napomenuti i to kako je spomenuta tvornica tijekom prošle 2015. godine iznjedrila iz svojih pogona više od 2 milijuna motora te preko 160 tisuća automobila. Tamo zapošljavaju oko 11 400 radnika, a osim atraktivnog TT modela u RS izdanju proizvodi i neke druge. Primjerice, model A3 u limuzina i kabriolet izvedbi. Kad smo kod toga, još su se ne tako davne 2013. godine hvalili kako je konkretno A3 u potpunosti proizveden na tom jednom mjestu. Zadovoljno je tad trljao ručice Thomas Faustmann, predsjednik Audija za tu zemlju.

 

Kada se pogleda unazad, solidan je to broj godina proizvodnje, jer tvornica, doduše ne u ovako superiornom stanju i s istim brojem zaposlenika, djeluje na tom mjestu još od 1993. godine. Kada bolje razmislite, to je vrijeme potrebno za jednu cijelu osobu da stasa i prestane biti mlađi punoljetnik. Upravo tako je i tvornica stasala u ono što je danas.

 

Vratimo se na temu bacanja oka na proizvodnju. Naravno da bismo htjeli vidjeti pravi dugački video cjelokupnog procesa i svih komponenti, ali znamo da to ne bi stalo u ovih pojednostavljenih 5 i nešto sitno minuta trajanja videa. Što je tu je, ne bunimo se uopće. Jedna zanimljivost, ono što se posjetitelje posebno dojmilo je uočena sitnica da bijele rukavice zaista i ostaju bijele. A ono što se svakog gledatelja narednog videa može dojmiti (a i ne mora, dobro) je ljepota gledanja najavljenih kadrova bez ikakve glazbene podloge. Nije li to apsolutno fantastično? Kad ste zadnji put gledali nešto bez glazbene podloge? Lišiti prikaz bespotrebnog nabrijavanja prizora glazbom koja bi to sve trebala učiniti impresivnijim nego što je.

 

Umjesto toga imamo priliku vidjeti proces kakav je, ogoljen i uz zvukove tvorničkih procesa i zujanja točno kakve čuju radnici koji su tamo prisutni. Za taj dio svaka čast za doprinos vjernijem uživljavanju.

 

Izvor: automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.