x

Kako skuvati stvarno dobru kafu?!

Izvucite ono najbolje iz zrna kave - smeđi napitak pretvorite u poseban užitak uz par korisnih savjeta.

Svi znaju skuvati kavu, no razlike u kvaliteti su velike. Postoji niz zamki na koje treba obratiti pozornost ukoliko svoju ritualnu šalicu kafe želite pretvoriti u poseban užitak. Pritom ne mislimo na instant kafe, nego prave kave koje možemo samljeti kod kuće ili kupiti mljevene.

Gdje čuvati kavu?

Kavu čuvajte na suhom i hladnom mjestu, u posudi koja ne propušta zrak kada se zatvori. Postoji mit koji kaže da je kavu najbolje držati u hladnjaku, međutim to nije točno - kava u hladnjaku gubi aromu i upija mirise ostalih namirnica. Kupujte manje količine koje ćete u dogledno vrijeme i potrošiti (kafa u zrnu duže ostaje svježa od mljevene kafe).

 

Temperatura vode

Kavu nije dobro šokirati kipućom vodom. Ukoliko pripremate tursku kavu, u džezvu stavite hladnu vodu a na vrh odgovarajuću količinu mljevene kave (uglavnom jednu žlicu po osobi i još jednu "za džezvu"). Ostavite na vatri dok ne zakuha (kafa će se tada "dignuti"). Ukoliko pripremate french press, pričekajte 15-tak sekundi da se kipuća voda smiri, a temperatura spusti. Tek tada vodu prelijte preko kafe.

 

Tvrdoća vode

Tvrdoća vode bitno utječe na kvalitetu napitka. Što je voda tvrđa, to je kafa lošija. Profesionalni automati za kafu stoga već imaju ugrađene filtere za vodu, a kvalitetu vode kod kuće također možete regulirati odgovarajućim filterima.

 

Koliko kafe koristiti?

Količina zapravo ovisi o jačini koju želite u šalici. Kao što je navedeno, kod turske kave se uglavnom stavlja jedna žlica po osobi i još jedna dodatna "za džezvu". Računajte da vam po šalici treba oko osam grama kafe. Kava za espresso ili tursku kavu mora biti sitno mljevena, dok je za french press potrebno grublje mljeveno zrno.

 

Mlijeko 

Svježe, punomasno mlijeko svakako je najbolji izbor. Trajno mlijeko mijenja okus kafe, a mlijeka s niskim udjelom masnoće kavu će samo razvodniti. 

 

Izvor: metro-portal.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.