x

Kako uvijek dobro skuhati tjesteninu?!

Ako vam baš nikako ne polazi za rukom da vam kuvana tjestenina bude savršene čvrstine svaki put, ne očajavajte! Ovaj članak vam donosi savjete šta treba obavezno raditi, a šta izbjegavati.

Nemojte dodavati ulje u vodu. Vodu zasolite tek kad voda provri, jer će tjestenina tako biti najukusnija. Na pola kilograma tjestenine ide oko dvije kašičice soli.

Tjesteninu promiješajte čim ste je ubacili u lonac i nekoliko puta tokom kuvanja da se ne zalijepi za dno.

Ako na pakovanju piše da se tjestenina treba kuvati, na primjer, deset minuta, probajte je minut ranije. Svježa tjestenina isplivaće na površinu čim je gotova.

Šta se ne smijete raditi?

Nikada ne lomite tjesteninu poput špageta tako da stane u lonac. Radije pustite da špageti vire dok malo ne opuste u sredini, pa ih potopite do kraja i promiješajte.

Takođe nije dobra ideja da u vodu za kuvanje tjestenine dodajete ulje jer želite da se ne lijepi. Dovoljno ju je promiješati nekoliko puta tokom kuvanja. Ako stavite ulje u vodu, kasnije se nijedan sos neće fino održati na tjestenini.

Otprilike jednu šoljicu vode od kuvanja tjestenine možete ubaciti u sos koji pripremate i biće još ukusniji. Nemojte ispirati tjesteninu nakon kuvanja, jer ćete isprati i ukus.

Izvor: hranazadusu.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.